Som jedným z členov jury ankety Auto roka na Slovensku, v ktorej sme tento rok zažili zaujímavú situáciu. Po sčítaní hodnotení všetkých 15 členov poroty došlo k stavu, keď spomedzi siedmich finalistov ankety nakoniec dvaja získali rovnaký počet bodov. Situácia však bola o to zaujímavejšia, že dvaja spomínaní „kohúti“ sa umiestnili zhodne na prvom mieste. Podobný scenár nedávno zažila aj anketa Car of the Year v Európe. Vtedy sa s rovnakým počtom hlasom na prvých miestach umiestnili Jaguar I-Pace a Alpine 110. Organizátori však opäť otvorili hlasovacie lístky a na prvé miesto nakoniec posunuli Jaguar, pretože mal viac nominácií na víťazstvo.

 

Na Slovensku si necháme dvoch

Na Slovensku sme sa však rozhodli ponechať na prvom mieste obidvoch súťažiacich, so zhodným počtom 68 bodov sa tak o titul Auto roka 2020 na Slovensku podelia Suzuki Jimny a Toyota Corolla. Len o dva body za nimi (66 bodov) zaostal Peugeot 208, ktorému tak patrí tretia priečka. Ďalšie umiestnenia v ankete si medzi seba rozdelili Subaru Forester, Renault Clio, Škoda Scala a Kia XCeed.

Každý z členov poroty má k dispozícii 25 bodov, ktoré podľa vlastného uváženia rozdelí medzi jednotlivých finalistov. Jednému autu však môže prideliť maximálne 10 bodov. V deň hodnotenia máme na jednom mieste k dispozícii niekoľko verzií z každého modelu, ktorý sa dostal do finálovej sedmičky. Práve to nám dovoľuje autá priamo a bezprostredne porovnať a snažiť sa vytvoriť si o každom modeli čo najobjektívnejší obraz. S autami máme, samozrejme, osobnú skúsenosť už pred finálovým dňom (v rámci redakčných testov, či iných jázd), konečné rozhodnutie každého člena však padne až po záverečných porovnávacích jazdách.

Auto roka 2020 na Slovensku

1. Toyota Corolla (68 bodov)

1. Suzuki Jimny (68 bodov)

3. Peugeot 208 (66 bodov)

4. Subaru Forester (57 bodov)

5. Renault Clio (49 bodov)

6. Škoda Scala (46 bodov)

7. Kia XCeed (21 bodov)

KOMU BY STE TITUL AUTO ROKA 2020 UDELILI VY?
  • Kia XCeed ( 6% )

     

  • Peugeot 208 ( 5% )

     

  • Subaru Forester ( 8% )

     

  • Suzuki Jimny ( 24% )

     

  • Škoda Scala ( 5% )

     

  • Renault Clio ( 3% )

     

  • Toyota Corolla ( 49% )

     

Odpovedalo 293 ľudí