Aj tentoraz ma zaujal informačný materiál automobilky Škoda Auto. A hoci je účelom podobných článkov skôr nenápadné „prihrievanie vlastnej koncernovej polievočky“, v tomto prípade má naozaj praktický význam a bola by škoda, prehliadnuť ho. Automobilka v ňom totiž hovorí o význame varovných a informačných kontroliek používaných v koncernových vozidlách.

„Pravej přední bliká, pravej zadní bliká“

Ako hovoria zástupcovia automobilky, aj kontrolné a informačné systémy súčasných áut poskočili na vyššiu úroveň a ich „dôveryhodnosť“ z generácie na generáciu narastá. Ani pri kontrole osvetlenia, či iných exteriérových prvkov výbavy tak dnes už vodič nemusí obiehať auto a spoliehať sa na hlášky spolucestujúcich typu „pravej přední bliká, pravej zadní bliká“ známych z legendárneho filmu Vrchní prchni!

Farba kontrolky rozhoduje  

Varovné kontrolky sa delia do základných troch farebných škál, ktoré hovoria o ich dôležitosti. „Červená kontrolka vždy signalizuje vážny problém, ktorý treba ihneď vyriešiť. Niekedy ide o akútne situácie, pri ktorých je lepšie auto okamžite zastaviť a privolať odborníka. Inak sa vystavíte riziku, že auto ostane nepojazdné, či dôjde k trvalému poškodeniu niektorého z dielov,“ upozorňuje Robert Hukel, vedúci popredajných služieb v Škoda Auto Slovensko.

Oranžové signalizujú istý druh požiadavky, resp. potreby auta. Najčastejšie ide napríklad o doplnenie kvapaliny, dofúkanie pneumatiky, prípadne automobil upozorňuje na vychýlenie funkcie od normálu (napr. iný režim stabilizačného systému). „Aj oranžovým kontrolkám treba venovať náležitú pozornosť. Už len fakt, že nie je k dispozícii kvapalina do ostrekovačov, môže pri silne znečistenom čelnom skle výrazne zvýšiť riziko dopravnej nehody. Pokiaľ odignorujete kontrolku doplniť AdBlue a kvapalina sa minie, auto vám neumožní naštartovať motor, “ dopĺňa Robert Hukel. 

Zelené a modré kontrolky sú informačné a oznamujú vodičovi správy o chode automobilu a aktívnych funkciách (tempomat, svetlomety a podobne).

zdroj: Škoda Auto

Zoznam najdôležitejších upozornení s vysvetlivkami v autách koncernu VW.