"V posledných mesiacoch sme postupne svedkami stabilizácie slovenského sekundárneho automobilového trhu. Tento pozitívny trend pokračoval aj v júli, keď sa konečne začal počet ojazdených automobilov zvyšovať. S nedostatkom nových vozidiel na trhu, cena ojazdených áut sa dlhodobo prispôsobuje tejto situácii. Napriek tomu dopyt po ojazdených vozidlách neklesá, práve naopak, čo môžeme vidieť aj na našich predajných výsledkoch, ktoré dosahujú rekordné úrovne," vysvetlil Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ AAA Auto.

Celý slovenský trh v júli ponúkol 61 247 ojazdených áut, čo je takmer päť tisíc viac ako v predchádzajúcom mesiaci. Stredná hodnota ceny sa zvýšila o 1 399 eur na 9 999 eur. Priemerne sa znižuje vek vozidiel, a to z 10 rokov na 8,9 roka, a počet najazdených kilometrov na tachometri klesol o 13 000 kilometrov na 157 000 km. Tento pokles ceny je pozorovateľný aj pri vozidlách s alternatívnymi pohonnými jednotkami. Napríklad cena elektrických vozidiel v júli dokonca klesla o 5 340 eur a pohybovala sa najmä okolo 35 600 eur. Ojazdené hybridy boli predávané za priemerne 31 490 eur.

V susedných krajinách postupne tiež dochádza k stabilizácii trhu. V Poľsku sa trh ojazdených áut medzimesačne stabilizoval na počte 200 075 kusov. Stredná cena stále rastie, ale už miernejším tempom, a v minulom mesiaci sa najčastejšie pohybovala na úrovni 7 114 eur (31 500 PLN). V Českej republike klesol počet ponúkaných ojazdených vozidiel o 6 089 áut a cena sa taktiež znížila o 374 eur.

Hoci medzimesačne stredná hodnota ceny stúpla na slovenskom aj poľskom trhu, situácia by sa mohla v druhej polovici leta upokojiť podobne, ako sa to stalo v júli v Českej republike. Na oboch týchto trhoch rastie najmä ponuka zánovných automobilov, čo ovplyvňuje aj vyššiu priemernú cenu ponúkaných ojazdených vozidiel. Cena však pre tieto autá na oboch trhoch, rovnako ako v Česku, medzimesačne klesá," uviedol Petr Vaněček.

Na slovenskom trhu bola opäť najčastejšie ponúkanou značkou česká Škoda s 10 212 vozidlami, nasledovali Volkswagen (7 948 áut) a BMW (4 415 aut). Medzi najčastejšie inzerované modely patrili Škoda Octavia (4 298 áut), Škoda Fabia (2 110 áut) a Volkswagen Passat (2 051 áut). V ponuke áut zohráva podstatnú úlohu segment SUV, ktorý zastáva 35 % ponúkaných áut, a kombi verzia so 25 %. Väčšina vozidiel v ponuke má dieselový pohon (53 %), ďalej nasledujú benzínové motory (26 %). Popularita elektromobilov a hybridov stále rastie. Na slovenskom trhu patrí medzi najviac ponúkané elektromobily BMW i3 a hybrid Toyota Corolla.

zdroj: AAA Auto
foto: cz.depositphotos.com