Skutočne, české auto ktoré pred štvrťstoročím neexistovalo je dlhodobo jedným z najobľúbenejších kombíkov na svete. Napriek tomu, že v tieni SUV a crossoverov o klasické kombíky záujem neustále klesá, Octavia Combi ide bomby. Podľa známej analytickej spoločnosti JATO Dynamics sa totiž minulý rok vo svete predalo 1,85 miliónov kombíkov. To je až o 23% menej ako v roku 2019. V tomto vývoji sa dá chápať, že viaceré automobilky tento druh karosérie opúšťajú a ponuka kombíkov nie je tak pestrá ako v minulom desaťročí.

Ktoré sú najobľúbenejšie kombíky sveta?

Kombíky sú celosvetovo najobľúbenejšie v Európe. Špeciálne v strednej a východnej časti. Ale tiež v Nemecku či Škandinávii. Na západe však majú imidž áut pre starších ľudí, špeciálne v segmente prémiových značiek a väčších typov. Aj to ich asi postupne ubíja no najviac za to môže už dve desaťročia trvajúci nástup SUV mánie. TOP9 modelov sa však stále celosvetovo predáva dosť na to aby tu ešte pár rokov existovali.

Najpredávanejšie kombíky sveta za rok 2020:

9) BMW 3 combi - 65 tisíc
8) Volvo V60 - 66 tisíc
7) Audi A4 Avant - 70 tisíc
6) VW Golf Variant - 73 tisíc
5) Ford Focus Turnier - 88 tisíc
4) VW Passat Variant - 103 tisíc
3) Toyota Corolla Touring Sports - 124 tisíc
2) Škoda Octavia Combi - 156 tisíc
1) Subaru Outback - 186 tisíc

Napriek jednoznačnej preferencii kombíkov v Európe, ktorá berie takmer 3/4 svetovej produkcie (data z roku 2017) je celosvetový víťaz v tejto kategórii pre mnohých prekvapením. Subaru Outback v Európe ročne nekúpi ani 4 tisíc ľudí...


Najväčším prekvapením rebríčka pre našinca je nepochybne prvé miesto pre Subaru Outback. Auto, ktoré u nás stretnete len sporadicky je v USA a Kanade mimoriadne obľúbené a tamojší gigantický automobilový trh ho dokázal vytiahnuť úplne hore a navyše s riadnym náskokom. Len pre porovnanie, v Európe sa v roku 2020 podarilo predať dovedna menej než 3850 kombíkov Subaru.

zdroj: JATO Dynamics

Pozrite si náš videotest Subaru Outback 2021, ktorý naplno odhaľuje schopnosti a možnosti tohto auta: