Predstavíme vám príbeh Fordu Mustang GT, pôvodom z USA, kde bol vzhľadom na jeho haváriou poškodený stav s najväčšou pravdepodobnosťou odkúpený za lacný peniaz. Neskôr bol privezený do Európy, kde prešiel rukami šikovných opravárov, ktorým sa z hŕby šrotu podarilo vykúzliť atraktívne auto, na ktorom plánovali zarobiť tisíce EUR. Jeho premena je vskutku ohromná, avšak s mnohými otáznikmi. Najmä tie ohľadom zmeny jeho totožnosti odhalila Kontrola originality (KO).

Scenár, ktorý vôbec nie je ojedinelý a deje sa bežne. Niekedy bez zápletky, inokedy – a žiaľ pomerne často – so zápletkou, ktorá vyústi do nešťastného konca. Pre kupujúceho. Ako vyzerá tento scenár, keď sa naň pozrieme detailnejšie? 

Havarovaný Ford Mustang GT z USA do Európy

Zväčša ide o atraktívne modely vozidiel, ktoré by túžil vlastniť azda každý. Napríklad Ford Mustang GT kabriolet. V USA ľahko dostupné auto, najmä v prípade, ak bolo havarované. Taký osud postihol aj náš biely Mustang z roku 2019, ktorý sa na americkej aukcii vydražil za 1.250 dolárov. Ak by bol bez škrabanca, cena by sa pohybovala okolo 40-tisíc dolárov. „Podnikavci“ toto nepojazdné vozidlo doviezli do Nemecka a pustili sa do opravy. Pochopiteľne, oprava v takýchto prípadoch prebieha tak, aby bol zisk po predaji čo najvyšší. 

A tak majiteľ siahne po neoriginálnych náhradných dieloch. Rovnako tlačí na čo najnižšiu cenu opravy ignorujúc technologické postupy stanovené výrobcom, čo sa samozrejme prejaví na jej kvalite. Vďaka tejto stratégii tak oprava Fordu Mustang nabúraného na „totálku“ stojí zlomok sumy, ktorú by majiteľ zaplatil za kvalitnú a odbornú opravu s použitím originálnych dielov. Namiesto toho, aby takéto auto skončilo na šrotovisku, je pripravené na vývoz a predaj. 

Proces dovozu oprávnene zastavila Kontrola originality

Tu však nápaditosť podnikavých predajcov nekončí. Častokrát v snahe zabrániť stotožneniu vozidla sfalšujú výrobný štítok, či prerazia VIN číslo. Našťastie pre slovenských kupujúcich, vozidlo s neoriginálnymi výrobnými štítkami či inými pozmeňovanými, alebo neoriginálnymi identifikátormi sa na slovenský trh nedostane vďaka Kontrole originality. V procese kontroly sa využívajú rôzne technológie, ktoré spoľahlivo odhalia manipuláciu s identifikátormi, rovnako ako v prípade tohto Mustangu. Navyše, kontrola originality je ako prenesený výkon štátnej správy začlenená do národných a medzinárodných informačných systémov vrátane policajných, ktorými sa vymieňajú aj údaje brániace preregistrácii vozidla.

Havarovaný Ford Mustang GT v krajine pôvodu v USA

Nie je to, za čo sa vydáva

Z Ameriky, cez Nemecko tento Mustang precestoval „pol sveta“ aby skončil na Slovensku. Akurát s tým rozdielom, že už nemusí ísť o totožné vozidlo. Spolu s opravou po rozsiahlej dopravnej nehode došlo aj k pokusu o zmenu jeho identity. Pri detailnom skúmaní na pracovisku KO bola zistená manipulácia identifikátorov vozidla. Konkrétne išlo o výrobný štítok, ktorý po detailnom skúmaní vykazoval známky falšovania.

Napriek tomu, že úlohou KO nie je posudzovať technickú spôsobilosť vozidla, v mnohých prípadoch dokáže odhaliť aj skryté opravy. Ide však len o doplnkovú službu s pridanou hodnotou. Takéto zistenie má informatívny charakter a nemá vplyv na výsledok KO. KO skúma pravosť identifikátorov a dokladov vozidla a dokáže detegovať prípadnú manipuláciu s nimi. Nemecký trh má na Slovensku stále cveng a jazdené vozidlá z Nemecka si v našich končinách vydobyli dobrú povesť. A tak na záujemcu dlho nečakal ani Ford Mustang GT.

Ten istý Ford Mustang GT na kontrole originality v SR. Zdroj: ko.sk

Ako si posvietiť na vozidlo pred jeho kúpou?

Za naleštenými vozidlami z dovozu sa častokrát skrýva nepríjemné prekvapenie. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako odhaliť riziká plynúce z kúpy ojazdeného vozidla. V prípade Fordu Mustang sa to podarilo vďaka kontrole originality. Tá odhalila manipuláciu s identifikátormi vozidla.

Ďalšou možnosťou, ako zistíte o histórii a tiež aktuálnom stave vozidla množstvo dôležitých informácií, sú informácie z Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) vo forme AUTO-Passu, ktorý obsahuje aj výsledky KO s fotodokumentáciou. Čo všetko prezradí táto kontrola vozidla? Záleží od vami zvoleného variantu, dozvedieť sa môžete počet predchádzajúcich majiteľov, krajinu pôvodu, minulé poškodenia v dôsledku havárie, či nie je vozidlo zaťažené alebo exekučné blokované, aká je jeho skutočná výbava a mnoho iného.

Bližšie informácie nájdete tu:  overenie ozidla cez AUTO-Pass

Kontrola vozidla môže byť však aj užšie zameraná, napríklad na to, či auto nebolo cielene „omladené“. Na overenie km zas slúži výpis z RPZV - ODO-Pass

Pred kúpou ojazdeného vozidla je dobré disponovať čo možno najviac informáciami, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa správne. Práve tieto spôsoby overenia vozidla môžeme označiť za zásadné. Aj vďaka nim sa dokážete vyhnúť kúpe auta, ktoré by pre vás predstavovalo takmer isté budúce komplikácie.

zdroj info: ko.sk