Aby ste v tme dobre videli, je treba mať v prvom rade dobre očistené sklo zvonku aj zvnútra, dobrú vodu v ostrekovači a kvalitné stierače.

Výskum nepotvrdil, že žlté okuliare vodičom v tme pomôžu lepšie rozoznávať veci, alebo akokoľvek pozitívne ovplyvnia šoférovanie. Skôr naopak.

Neskôr vodiči vo veľkom uzemňovali autá pásikom, ktorý celé roky ťahali po zemi. Vraj pre zamedzenie vzniku statickej elektriky a riziku vznietenia na čerpacej stanici. Samozrejme, že autá kopali aj s pásikom. Ešte aj dnes vidím ľudí, ktorí v telešopingu nakúpili žltý štít na clonítko, ktorého benefit má byť rovnaký ako výhoda žltých okuliarov pre jazdu v tme. Majú rozptyľovať a teda znižovať zaťaženie očí oslňovaním protiidúcimi autami. Na to, či niečomu okrem zárobku skutočne pomáhajú, sa zamerali vedci.

Diskusia o žltých okuliaroch je medzi vodičmi už dobrých 50 rokov. Propagačné materiály tvrdia, že vodičove oči majú lepšie filtrované svetlo protiidúcich áut, odrazov od mokrej cesty, zlepšenie jasnosti videnia v noci a teda zlepšenie rozpoznania málo osvetlených predmetov v noci. Keďže doteraz neexistovala jasná štúdia, ktorá by ich výhody/nevýhody zmerala, doteraz sú v ponuke vcelku bežne aj na čerpacích staniciach...

Niektoré krajiny sa s týmto produktom vysporiadali už dávno. V USA Federálna obchodná komisia zakázala ich predaj ako prostriedku pomáhajúcemu bezpečnej jazde. Stalo sa tak už v roku 1997. Dokument tvrdí, že účinky nie sú nijako preukázané. Prvá štúdia ešte z roku 1972 zistila, že tieto okuliare prinajlepšom zvýšia prah rozlišovania kontrastu a zrakovú ostrosť.

Analýza dokázala...

Nedávne bádanie harvardských vedcov publikované v magazíne JAMA Opthalmology do veci vnášajú viac svetla. Teda vlastne menej. Štúdia jednoznačne tvrdí, že žlté/oranžové okuliare bezpečnosť jazdy nezvýšia. Skôr naopak. Tieto okuliare nepomáhajú ničomu merateľnému pre bezpečnejšiu jazdu v noci. 

Komplexné testy prebehli na 22 účastníkoch. Každý z účastníkov vyskúšal štyri typy okuliarov. Tri rôzne žlté a jedny klasické číre. Skúmalo sa, či s alebo bez okuliarov a kedy ľudia zbadajú v osvetlení protiidúcim autom chodca pred sebou. Ani v jednom prípade nebola reakcia lepšia so žltými okuliarmi ako bez nich. Žlté okuliare o zlomky sekúnd reakcie spomaľovali. Rozdiel je však vraj štatisticky bezvýznamný. Významná, či preceňovaná je však dôvera v žlté okuliare. 

Šéf testu Alex Hwang testovanie zhrnul nasledovne: "Nech máte akékoľvek okuliare, žlté, červené, modré, každé odfiltrujú časť farebného spektra svetla. Rovnako ako klasické slnečné okuliare. Aj keď použitie žltých šošoviek dáva človeku pocit svetlejšieho obrazu, nič nezlepšia. Myslím si, že nočnú jazdu môžu urobiť nebezpečnejšou, keďže do nich vodič mylne vloží nádej a dôveru."

zdroj: medicalxpress.com a jamanetwork.com