Keď som v polovici marca písal článok o presunutí 24h Le Mans na september, nik nevedel, aká bude situácia o mesiac, nieto ešte v septembri. Pár dní na to sme mali na túto tému s Marošom ČABÁKOM zaujímavú debatu. Vyjadril skeptický postoj a tvrdil, že podľa neho 24h Le Mans nebude ani v septembri. Že to myslel vážne sa dozviete aj v najnovšom videoteste Hyundai i30N Project C, ktorý sme nakrúcali uprostred apríla. V danom momente som nevidel dôvody, prečo by to tak malo byť a príliš som mu neveril. No podľa posledných správ sú najznámejšie preteky sveta 24h Le Mans 2020 skutočne ohrozené. Chápem, že organizátori robia všetko preto, aby sa konali, no zdá sa, že ťahajú za kratší koniec.

Novú Corvettu na štarte neuvidíme

Štart 24h Le Mans je prvýkrát od 2. svetovej vojny reálne ohrozený. Môže za to koronavírus, ktorého negatívny dopad do veľkej miery rozhodnutím posilnili automobilky. Porsche totiž prišlo s vyhlásením, že tento rok do 24h Le Mans nastúpi len s dvoma autami namiesto štyroch. K štuttgartskej automobilke sa krátko na to pridal aj Chevrolet, ktorý dokonca stiahol všetky svoje vozidlá. Pritom plánovali v Le Mans predstaviť novinku Corvette C8.R, no nakoniec z toho nič nebude. Ak nevycúvajú aj ďalšie tímy, na štarte pravdepodobne uvidíme len deväť GT-čiek.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

„Tím Corvette Racing sa rozhodol odvolať z pretekov 24h Le Mans autá Corvette C8.R. Do veľkej miery nasledujeme rozhodnutie konkurenčného tímu Porsche GT Team, ktorý odvolal účasť minulý týždeň,“ povedal viceprezident motoršportovej divízie Chevrolet, Jim Campbell.

Napriek tomu, že sa opatrenia spojené s koronavírusom v Európe postupne uvoľňujú, nikto nevie, aká bude situácia na jeseň. Uvoľnenie opatrení je nevyhnutné z hľadiska ekonomiky, no zároveň to môže spôsobiť aj ďalšiu vlnu nákazy. Aj preto tímy nechcú investovať obrovské peniaze do štartu v Le Mans.

Plné štartové pole bude pravdepodobne výrazne preriedené

Ako sa rozhodnú ostatné tímy?

Viacero tímov a značiek sa preto samých seba pýta, či má vôbec zmysel štartovať. Pokojne sa môže stať, že Le Mans sa pôjde bez divákov, čím preteky prídu aj o skvelú atmosféru. Automobilky a tímy si tak môžu povedať, že to za to nestojí a po vzore Porsche a Chevroletu odvolajú svoju účasť. Ak sa tak naozaj stane, je veľmi reálne, že 24h Le Mans v roku 2020 zrušia. 

Nad osudom 24h Le Mans v roku 2020 sa stmieva

„Corvette Racing má v pretekoch 24h Le Mans dlhú históriu a toto rozhodnutie nebolo ľahké. Úlohu v tom zohralo niekoľko faktorov, vrátane súčasnej situácie a samotného presunutia termínu pretekov,“ tvrdí Jim Campbell. Zároveň dodal, že im je veľmi ľúto, že sa tento rok nepostavia na štart v Le Mans a dúfajú, že možnosť štartovať dostanú opäť o rok. 

Zdroj: racer.com