V druhom polroku 2018 technici vyskúšali a porovnali prvých 10 áut s touto možnosťou a prekvapivo, ani s jedným neboli úplne spokojní. Vo verejnosti dochádza k veľkému nedorozumeniu. Mnoho zákazníkov, ktorí sa problematike nevenujú, si myslí, že autá už sú schopné jazdiť samostatne, teda autonómne. To je však veľké nedorozumenie a konzorcium EuroNCAP na to chce patrične upozorniť.

Bežne vám tu prinášame informácie o výsledkoch nových testov Euro NCAP, ktoré obsahujú nárazové skúšky a testy asistenčných systémov. Niektoré automobilky volajú svoje systémy všelijako pokrokovo, prezentujú ich skvelé schopnosti a funkcie, až si zákazníci myslia, že skutočne dokážu jazdiť samé. Zdá sa, že je najvyšší čas začať tieto systémy testovať, porovnávať a hodnotiť.

Z výskumov vychádza, že až 70 % opýtaných si myslí, že už dnes si môžu kúpiť auto, ktoré šoféruje úplne samé. A to je ozaj vysoké číslo. Technici z Euro NCAP preto chcú uviesť na pravú mieru fakt, že nielenže také auto kúpiť nie je možné, ale v Európe to zatiaľ nie je ani zákonom povolené!

Do testu zobrali 10 áut: Audi A6, BMW 5, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai Nexo, Mercedes-Benz C, Nissan Leaf, Teslu Model S, Toyotu Corollu a Volvo V60. Pri všetkých sa zamerali na asistenta pre jazdu na diaľnici, aj keď má u každej automobilky vlastné pomenovanie.

Ide tak skôr o kombináciu adaptívneho tempomatu a udržiavania v jazdnom pruhu. Čo však spraví systém v rôznych bežných situáciách, ako napríklad ak vám vojde do jazdnej dráhy pomalšie auto, alebo dobehnete výrazne pomalšie auto, prípadne pred vami jazdiace auto sa uhne náhlej prekážke?

Prekvapivo zle fungovala kombinácia systémov napríklad u prémiového BMW 5, kde systém reagoval neskoro a vodič tak musel strhnúť volant na poslednú chvíľu. Cieľom testov bolo poukázať na fakt, že vodič stále je zodpovedný za svoje konanie a nemôže sa plne spoliehať na autonómne systémy, čo dnes robí stále viac a viac zákazníkov. Čo je však za tým? Lenivosť ľudí alebo dobrý marketingový ťah automobiliek? Tak či tak, ide o našu bezpečnosť, v rámci ktorej by ste mali pri šoférovaní stále dávať pozor a predvídať. Autonómna jazda je tak stále hudbou budúcnosti. Pozrite si jednotlivé testy áut, niektoré naozaj nemilo prekvapili.