V uplynulých dňoch absolvoval premiéru vopred ohlásený koncept Alpine A4810, ktorý je výsledkom cezhraničnej kooperácie. S dcérou francúzskej automobilky Renault na ňom spolupracovala talianska univerzita IED (Istituto Europeo di Design) sídliaca v Miláne. Číslo v názve odkazuje na výšku hory Mont Blanc ležiacej na hranici týchto krajín.

Na projekte Alpine sa podieľalo 28 študentov milánskej školy, pre ktorých ide o záverečnú prácu. A4810 je študentská vízia vodíkového superšportu. Pozerá sa viac než dekádu do budúcnosti, vozidlo je navrhnuté pre rok 2035. Pôsobí preto poriadne futuristicky. Dôležitú rolu v tom hrajú diódové svetlá, ktoré majú na oboch koncoch zaujímavú grafiku.

Kupé francúzskej značky dostalo radikálne proporcie. Rázvor osí náprav má 2 717 mm, pričom celková dĺžka karosérie je 5 091 mm. Na šírku meria Alpine 2 010 mm. Výška však dosahuje iba 1 055 mm, koncept je teda poriadne nízky a široký. Z jeho siluety vystupujú popri presklenej kabíne masívne oblúky blatníkov a viaceré aerodynamické prvky.

Dve miesta a vodíkový pohon

Dvere auta sa podľa všetkého otvárajú nahor. Presklená kupola kabíny pod sebou skrýva dvojmiestny interiér, ktorý sci-fi nádychom nezaostáva za zovňajškom superšportu. Obsahuje štíhlu palubnú dosku s komplikovanou konštrukciou a nemenej zložito tvarovaný volant so vstavaným displejom.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Okrem použitého paliva nepovedali autori projektu Alpine A4810 o technickej stránke nič bližšie. Prítomnosť výfukových koncoviek však naznačuje, že v tomto prípade je namiesto palivových článkov použitý motor priamo spaľujúci vodík. Premiéru konceptu s takýmto agregátom avizuje na máj materský Renault. V prípade značky Alpine žiadne takéto plány nie sú známe, do roku 2026 by sa jej portfólio malo stať kompletne elektrické.

Zdroj: Carscoops

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov