S vodíkom experimentovalo množstvo automobiliek, väčšina však svoje pokusy do aspoň malej série nepretavila. Renault má s týmto palivom evidentne plány. Na máj avizuje štúdiu s vodíkovým motorom, z ktorej pravdepodobne vznikne produkčné vozidlo. Okrem toho chystá takto poháňaný superšport dcérskej značky Alpine.

Francúzsky výrobca zverejnil upútavku na koncept A4810, ktorý nenavrhol vo vlastnej réžii. Okrem jeho zamestnancov na ňom totiž pracovali aj študenti. Do projektu bolo zapojených dovedna 28 poslucháčov prestížnej univerzity IED (Istituto Europeo di Design) z talianskeho Milána, ide o súčasť ich záverečnej práce.

Bližšie informácie ešte nie sú známe

Vodíkový superšport sme zatiaľ spoznali len na tmavej upútavke, na ktorej je vidieť nízka a široká karoséria s masívnymi blatníkmi a pravdepodobne presklená kupola kabíny. Vozidlo bude evidentne pôsobiť veľmi futuristicky. V prednej časti nemôže chýbať charakteristické kvarteto svetiel, dva páry LED šesťuholníkov dopĺňa jednoliata diódová línia ťahajúca sa celou šírkou nárazníka.

Zatiaľ nie je jasné, akú bude mať Alpine A4810 techniku. Možnosti sú dve. Vodík môže priamo spaľovať v konvenčnom motore, čo by mal byť prípad spomínanej štúdie Renault. Alternatívou je pohon elektromotormi zásobovanými energiou pomocou vodíkového palivových článkov. Odpoveď sa asi dozvieme 18. marca, kedy kupé spoznáme. So sériovou verziou pravdepodobne rátať nemusíme.

Zdroj: Autoblog