Kuba je v najhoršej hospodárskej kríze od komunistickej revolúcie v 60. rokoch. Pre mnohých Kubáncov je ťažké, ak nie nemožné, získať jedlo, elektrinu a lieky. Poľnohospodárstvo, vďaka ktorému bola Kuba kedysi jedným z najväčších producentov cukru na svete, sa zrútilo. Ťažké životné podmienky prinútili minulý rok 200-tisíc obyvateľov k emigrácii.

Na pozadí toho sa režim snaží o zmeny. V ekonomicky izolovanej krajine (USA na ňu uvalili prísne sankcie od revolúcie v 60. rokoch 20. storočia) je nový spotrebný tovar ako autá absolútnym luxusom.

Vynaliezavosť Kubáncov tak musí byť veľká, pokiaľ ide napríklad o hľadanie alternatív a výrobu vlastných náhradných dielov pre tradičné kubánske oldtimery.

Nové autá prvýkrát opäť z USA!

Je celkom reálne, že turisti budú vidieť farebné kubánske oldtimery čoraz menej. Dnes pritom stále slúžia aj ako taxíky či vyhliadkové vozidlá.

Od augusta si môžu Kubánci objednať autá zo zahraničia cez americkú webovú stránku. Internetový obchod "Katapulk" má povolenie priamo od vlády USA predávať nové autá na Kubu.

Do akej miery sa však možnosť získať americké autá reálne v praxi uchytí, je otázne. Keďže Kubánci nemajú peňazí nazvyš, presadiť sa skúšajú aj alternatívne spôsoby dopravy.

Problémom je, že hoci v spolupráci s Čínou naštartovala Kuba výrobu elektrických kolobežiek, krajina stále čelí častým výpadkom elektriny. Napríklad výroba bicyklov z bambusu naberá taktiež na popularite a ide o dopravný prostriedok dostupnejší i pre bežné domácnosti.

Zdroj: Heute.at, foto: wallpaperscraft.com