Pumpári už tradične reagujú na rast ropy veľmi rýchlo a ihneď ho premietli do vyšších cien palív. Pritom pri zlacňovaní im to trvá niekoľko dní.

Pumpári už tradične reagujú na rast ropy veľmi rýchlo a ihneď ho premietli do vyšších cien palív. Pritom pri zlacňovaní im to trvá niekoľko dní. Priemerná cena 95 oktánového benzínu je dnes 1,22 €/liter a priemerná cena nafty je 1,02 €/liter.

Cena ropy opäť klesá

Cenu ropy ovplyvňuje pozitívne vývoj kurzu dolára a eura

Cena benzínu a nafty rastie kvôli niekoľkým faktorom. „Na svete je ropy stále pomerne veľa. Krajiny zvyšujú svoju ťažbu, ale v niektorých oblastiach vidíme prvé náznaky znižovania ťažby, hlavne v USA,“ hovorí pre TA3 Juraj Valachy, analytik Tatra banky. Celosvetový dopyt po rope je zároveň vyšší, než pôvodné odhady, čo tiež tlačí na hodnotu ropy. Momentálne je za relatívne rapídnym nárastom ceny štrajk štátnych zamestnancov v Kuvajte, kde klesla produkcia ropy o polovicu. Na trhu je tak ropy menej, čo zvýšilo jej cenu. Na druhej strane ale Líbya, Saudská Arábia a Rusko zvyšujú ťažbu, čo môže ďalšie zdražovanie zastaviť. Stabilitu cien ohrozujú aj veľké lesné požiare v Kanade, ktoré by mohli zapríčiniť zastavenie ťažby v krajine.


Odhady na ďalších pár mesiacov hovoria, že ropa by sa mala pohybovať maximálne okolo úrovne 50 €/barel. Či to tak bude aj v skutočnosti je však otázne...


Zdroj: TA3, bloomberg