Honda patrí medzi pionierov hybridného pohonu, s elektromobilmi ale zatiaľ dieru do sveta z hľadiska predajných čísel neurobila. K zmene tohto stavu má prispieť partnerstvo s americkým koncernom General Motors. Japonská automobilka aktuálne avizuje prvé ovocie tejto spolupráce, ktoré pokrstila názvom Prologue.

Toto symbolické označenie ponesie elektrické SUV bližšie nešpecifikovaného formátu. Malo by byť vyvinuté primárne pre Spojené štáty, skromné proporcie teda neočakávame. Podľa výrobcu je vozidlo určené na každodenné jazdenie i víkendové dobrodružstvá. Na zverejnenom obrázku sú naznačené kolesá s terénnym obutím a evidentná je tiež slušná svetlá výška. 

Krivky karosérie nijak nevybočujú z aktuálneho štylistického smerovania značky. Navrhlo ich dizajnové štúdio v Los Angeles, hoci v spolupráci s japonskou centrálou. Prologue bude mať americký podpis aj v ďalších oblastiach. Príde s technikou od GM, jeho základom bude totiž platforma Ultium. General Motors má SUV aj vyrábať. Honda hovorí, že sériová verzia dorazí do predaja v roku 2024.

Spolupráca s GM sa bude prehlbovať

Japonská firma predpokladá, že do konca dekády predá v Severnej Amerike takmer pol milióna elektromobilov. V jej posledných troch rokoch má uviesť viacero dostupných batériových modelov využívajúcich novú plošinu vyvíjanú spoločne s GM.

Honda sa však nechce v tejto oblasti spoliehať len na svoju spoluprácu s americkým gigantom, v roku 2026 preto plánuje predstaviť prvé elektrické autá vychádzajúce z vlastnej plošiny e:Architecture. Globálne má do konca desaťročia priniesť na trh až 30 nových elektromobilov.

Zdroj: Honda