Výrazný pokles predajov

Rok 2020 bol pre viaceré automobilky nočnou morou. Výnimkou nie je ani Subaru. Jeho situácia v Európe sa vôbec nezlepšila, skôr naopak. V rozhovore pre Autocar sa k tomu vyjadril šéf britského zastúpenia značky John Hurtig a vôbec si nebral servítky pred ústa. Tvrdí, že rok 2020 bol „absurdný“ a predaje v Európe boli „šialené“. Podľa jeho slov stojí za veľmi zlými predajnými číslami hlavne pandémia a s ňou spojené lockdowny. Konkrétne vo Veľkej Británii predalo Subaru za rok 2020 len 951 kusov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom pokles o 68 %

Subaru sa tiež rozhodlo koncom roka 2019 pred-registrovať mnoho áut. Od januára 2020 totiž vošli do platnosti striktnejšie emisné regulácie v EÚ. Automobilka sa týmto krokom chcela vyhnúť pokute za nadmerné flotilové emisie CO2. Všetky tieto autá sa následne v roku 2020 predali so zľavou ako „pred-registrované vozidlo“, čo malo taktiež efekt na zisk automobilky. 

John Hurtig však tvrdí, že napriek tomu, že rok 2020 bol pre Subaru katastrofou a počet predaných áut je „zahanbujúce číslo“, sú odhodlaní ostať v Európe a veria v budúcoročné zlepšenie. Na európsky trh prídu najnovšie verzie modelov Forester, Outback a XV, pričom automobilka verí, že im pomôžu zdvihnúť predaje. Na druhej strane, na starom kontinente neuvidíme druhú generáciu BRZ pre emisie. Zároveň má Subaru niekoľko ďalších nápadov, ako zlepšiť svoju situáciu. Vo Veľkej Británii chcú napríklad zmeniť celú štruktúru siete predajcov. Subaru v Európe ostáva, čo je rozhodne dobrá správa. Robia veľmi dobré autá a bola by škoda, keby opustilo Európu. 

Zdroj: Autocar