Koncept z minulého storočia opäť ožije a Hyundai si na pomoc zavolal toho najpovolanejšieho človeka na svete: autora pôvodného dizajnu, Giorgetta Giugiara. Kórejci totiž oznámili spoluprácu s talianskym štylistickým štúdiom GFG Style, ktorého zakladateľom je práve Giorgetto Giugiaro a jeho syn Fabrizio. Cieľom tejto kooperácie je prestavba pôvodnej štúdie Pony Coupe, ktorá výrazne ovplyvnila dizajn viacerých modelov, a to nielen značky Hyundai. Znovu oživený koncept bude predstavený už začiatkom budúceho roka.

Sme nadšení, že môžeme pri tejto vzácnej príležitosti privítať Giorgetta a Fabrizia v Soule a tešíme sa na spoluprácu s nimi a GFG Style na tomto mimoriadnom projekte. Má nielen historickú hodnotu, ale predstavuje aj medzinárodnú kultúrnu výmenu, ktorá by mohla otvoriť cestu ďalšej spolupráci,“ hovorí ďalší uznávaný dizajnér Luc Donckerwolke a aktuálne kreatívny riaditeľ koncernu Hyundai.

Koncept Pony Coupe z roku 1974

Koncept naštartoval kórejský automobilový priemysel

S klinovitou prednou časťou, okrúhlymi svetlami a geometrickými líniami podobnými origami bol Pony Coupe určený pre severoamerický a európsky trh. Projekt bol však v roku 1981 zastavený tesne pred spustením sériovej výroby z dôvodu nepriaznivej ekonomickej situácie, ktorá v tom čase vo svete panovala. Koncept ostal nesplneným snom, ale svoj účel splnil, naštartoval totiž kórejský automobilový priemysel a priamo ovplyvnil prvý nezávislý sériový model značky Hyundai, ktorý poznáme ako model Pony (bol vyrábaný v rokoch 1975 až 1990 a predával sa po celom svete). 

Vplyv modelu Pony a konceptu Pony Coupe je však cítiť dodnes. V roku 2019 sa Hyundai inšpiroval pôvodným modelom pri návrhu štúdie „45“, z ktorej čerpal od roku 2021 sériovo vyrábaný model Ioniq 5. A v roku 2022 automobilka opäť odkázala na koncept, a to parádnym vodíkovo-hybridným prototypom N Vision 74.

Hyundai Pony som navrhoval na začiatku svojej kariéry. A bol som hrdý na to, že som mohol vytvoriť automobil pre spoločnosť a krajinu, ktorá sa chystala vstúpiť na veľmi náročný globálny trh. Som hlboko poctený, že ma Hyundai požiadal, aby som ho prepracoval pre ďalšiu generáciu a ako oslavu dedičstva značky,“ povedal na margo obnovenia spolupráce samotný Giorgetto Giugiaro.

Zdroj: tlačová správa