Česká diaľničná polícia dostane nové „interceptory“, ktoré budú u našich západných susedov dohliadať predovšetkým na dodržiavanie povolenej rýchlosti. Prekvapivo to nebudú najvýkonnejšie domáce stroje Škoda Superb s preplňovaným benzínovým dvojlitrom a výkonom 280 koní, ale ešte silnejšie, luxusnejšie a drahšie modely mníchovskej značky.

Do výberového konania na nové diaľničné stíhačky sa samozrejme prihlásila aj domáca automobilka Škoda Auto, ale tiež spoločnosť Porsche Inter Auto, importér koncernových automobilov VW a Stratos Auto, královohradecký predajca BMW a úžitkových vozidiel Iveco a Fiat Professional. Práve posledná zo spomínaných firiem nakoniec uspela a získala kontrakt v hodnote 132,1 milióna českých korún, čo je v prepočte necelých 5,1 milióna eur. Bez dane.

Za túto čiastku polícia získa sedemdesiat vozidiel v dvoch rôznych úpravách. Štyridsať z nich svoju príslušnosť k ministerstvu vnútra skrývať nebude. Dostanú štandardné modro-žlté nálepky, čierne nápisy na striebornej karosérii a samozrejmosťou budú tiež majáky a ďalšia výbava.

Výrazne horšie sa bude dať v premávke rozpoznať tridsiatka ďalších päťkových BMW 540i s pohonom oboch náprav xDrive, ktoré budú merať rýchlosť v utajení. Dá sa predpokladať, že nápadné budú predovšetkým ich tmavé fólie na oknách, inak by ale všetky autá mali dostať štandardné farby od výrobcu.

Podmienkou bol automat, adaptívny podvozok a najmenej 272 koní

V rámci štátneho tendra sa v zadaní objavilo niekoľko základných požiadaviek. Výkon minimálne 200 kW (272 koní) z benzínového alebo naftového motora, karosárska verzia kombi, prinajmenej šesťstupňová automatická prevodovka, pohon všetkých kolies, adaptívny podvozok alebo aj batožinový priestor s objemom minimálne 560 litrov.

Víťazný model je práve v rámci posledného požadovaného parametra na hrane, jeho kufor má presne 560 l, v iných ohľadoch však pôvodné nároky prekonáva. Preplňovaný radový šesťvalec s objemom 3,0 litra má 333 koní, maximálny krútiaci moment 450 Nm a mild-hybridný 48-voltový systém pridáva zo štartér-generátora ďalších 11 koní. Vďaka tejto výbave bude polícia schopná zrýchľovať na stovku za 5,2 sekundy a ak nebudú mať ich stroje posunutý obmedzovač, tak aj dosiahnuť maximálnu rýchlosť 250 km/h.

Vozidlo na fotografiách je štandarné BMW 530d Touring.

Onačené autá budú stáť českých daňových poplatníkov 75,52 milióna českých korún (2,9 milióna eur) a za neoznačené zaplatia 56,58 milióna Kč, teda 2,2 milióna eur. Inak povedané: jedno vozidlo v priemere vychádza na 1,887 milióna Kč bez dane, po prepočte 73 300 eur. Základná slovenská cena štandardného BMW 540i xDrive Touring vychádza na 68 500 eur s DPH, ale je nutné brať do úvahy ďalšie prvky výbavy. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

zdroj: BMW, Hlidacstatu.cz