Stačilo poupraviť obecné nariadenie a starosta Jarovníc môže vozidlo používať aj na súkromné účely. Je pritom otázne, či je takýto benefit vôbec adekvátny, keďže Giňa už má odklepnutý aj maximálny možný plat na úrovni 5 tisíc eur mesačne, čím môže hravo "súperiť" s poprednými štátnymi funkcionármi.

O to viac prekvapujú okolnosti, za ktorých takéto dianie v obci nastáva. Jarovnice, ktoré majú najväčšiu rómsku komunitu v krajine, pritom nemajú zrovna ideálnu finančnú situáciu. Nedávno obci schválili úver, ktorí si musela vziať, a to výške 800 tisíc eur. Nepriaznivá je aj životná úroveň mnohých tamojších obyvateľov.

Sumu za auto obec nevyplatila naraz, ale zobrala si ho na leasing. Paradoxom je, že najvyššie postavení štátni úradníci ako napríklad štátni tajomníci by v zmysle platných smerníc také auto ako Giňa ani nemohli využívať. Vzťahuje sa na nich totiž cenový limit 48 tisíc eur.

Starosta musel auto vysvetľovať už v minulosti

Giňa s autom jazdí do Prešova, kde má bydlisko. Kritike za kúpu nového auta čelil už v minulosti. Obec zaobstarala preňho nové vozidlo, no on sám sa zároveň v tom čase sťažoval, že si finančne údajne nemôžu dovoliť ani nákup metiel pre ľudí vykonávajúcich takzvané aktivačné práce.

Zdroj: Korzar.sme.sk / foto: Dnes24/TASR