Koncom roka 2020 predstavilo Maserati dôležité kupé MC20, z ktorého časom vznikne aj elektrická verzia. Popri jeho premiére ohlásilo príchod menšieho SUV s označením Grecale. Z prvého menovaného produktu aktuálne chystá otvorený variant, v decembri automobilka ukázala jeho prototyp. Teraz rovnakým spôsobom upozorňuje na športovo-úžitkovú novinku.

Zamaskované prototypy v Laponsku

Grecale sa predvádza na oficiálnych záberoch, ktoré vznikli počas jeho zimného testovania v nehostinných severských podmienkach. Talianske vozidlo ho absolvovalo v Laponsku. SUV tam muselo vydržať teploty do -30° C a zároveň súperiť s náročnými povrchmi. Maserati tam ladilo viaceré aspekty jeho pohonu či podvozka.

Produkt, ktorý môže byť pre značku v budúcnosti kľúčový, sa zatiaľ skrýva pod kamuflážou. Jeho základné tvary sa ale dajú prečítať. Prototyp na severských záberoch sa zdá byť rovnaký alebo aspoň podobný exempláru, ktorý nedávno v tejto oblasti videli fotografi portálu Autoevolution. Podarilo sa im zachytiť aj detail na predné brzdy s vŕtanými kotúčmi. Preto predpokladajú, že šlo o výkonný variant Trofeo.

O technickej stránke zatiaľ oficiálne nevieme nič. Redaktori magazínu Autocar však boli vlani medzi šťastlivcami, ktorí sa mohli previezť na prototypoch a zároveň priniesť detailné zákulisné informácie. Podľa nich by malo Grecale Trofeo dostať slabšiu verziu trojlitrového  biturbo šesťvalca Nettuno predstaveného pod kapotou Maserati MC20.

V ponuke bude aj ako elektromobil

SUV bude štandardne vybavené osemstupňovým automatom ZF a pohonom všetkých kolies. Využiť má systém Q4 známy z produkcie Alfa Romeo. Nie je to náhoda, nakoľko Grecale vznikne na platforme Giorgio tvoriacej základ dvojice Giulia a Stelvio. Jeho pohon bude krútiaci moment bežne deliť  na nápravy v pomere 50:50, pri niektorých jazdných režimoch však má byť schopný poslať všetko dozadu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Samozrejme, okrem špičkového vyhotovenia Grecale Trofeo budú v ponuke aj civilnejšie verzie. Pod kapotou sa má objaviť mild-hybridný dvojlitrový štvorvalec s turbodúchadlom a elektrickým kompresorom, úplne vylúčiť nemôžeme ani plug-in hybrid. No definitívne môžeme rátať s príchodom elektromobilu označeného ako Grecale Folgore.

Maserati malo menšieho brata typu Levante pôvodne predstaviť už vlani, automobilka avizovala debut na 16. november v Miláne. Z tohto plánu nakoniec zišlo. Premiéra talianskej novinky by sa mala odohrať počas jari, presný dátum ale zatiaľ nepoznáme. Do predaja sa Maserati Grecale pravdepodobne dostane ešte v priebehu tohto roka.