Zmeny v povinnej výbave auta

Počet povinných prvkov vo výbave sa znížil. Odpadla nutnosť voziť náhradné poistky a žiarovky, obsah autolekárničky sa zredukoval a zelenú dostali aj alternatívy k súprave na výmenu poškodenej pneumatiky.

Poistky a autožiarovky už povinná výbava neobsahuje

Ak máte staršie vozidlo, odporúčame aj napriek tomu, že zákon túto povinnosť naďalej neukladá, voziť náhradné poistky a autožiarovky so sebou. Ich výmena na modeloch skoršieho dátumu výroby nie je zložitá a je tiež častejšie potrebná. V prípade moderných automobilov však na výmenu týchto komponentov väčšinou potrebujete navštíviť autoservis, preto nutnosť voziť náhradnú súpravu celkom stratila zmysel.   

Polícia SR zverejnila krátke - Čo je povinná výbava auta na Slovensku.



Prostriedky na výmenu pneumatiky už nemusia zvyšovať zaťaženie vozidla

Povinnosť voziť rezervnú pneumatiku a súpravu náradia na výmenu kolesa má novo alternatívu v podobe súpravy na lepenie pneumatík. Je na vás, ktorý variant si vyberiete. Nezabudnite však, že ak nemáte súpravu na lepenie, musí povinná výbava na auto naďalej obsahovať hever, kľúč na matice kolies a rezervu. Existujú však aj ďalšie 2 možnosti, ako zoštíhliť povinnú výbavu bez hrozby pokuty. Jednou je vybavenie vozidla tzv. dojazdovými pneumatikami, ktoré majú označenie RunFlat. Tieto pneumatiky sú schopné aj pri defekte pokračovať v jazde vďaka vystuženým bočniciam, ktoré udržia poškodenú pneumatiku na ráfiku bez toho, aby spadla. Spolu s RunFlat kolesami musí byť vozidlo vybavené elektronickým systémom kontroly tlaku v pneumatikách. Poslednou možnosťou, ako vyriešiť náhly defekt pneumatiky a nemusieť zvyšovať hmotnosť vozidla povinnou výbavou, je zaistenie nonstop asistenčnej služby po celej SR.

Autolekárničku netreba meniť tak často

Každého vodiča iste poteší, že odpadla nutnosť kupovať novú autolekárničku vždy, keď vyprší doba jej trvanlivosti uvedená na obale. Zákonodarcovia dali hlavy dohromady a prišli k prekvapujúcemu záveru, že nie je nutné obmieňať predmety, ktorým ešte neuplynula expirácia. Od 1. októbra 2018 teda platí, že vymeniť je treba iba tie jednotlivé komponenty, ktorým sa skončil dátum spotreby.

Čo v autolekárničke musí byť?

* 3x sterilný obväz hotový s jedným vankúšikom so šírkou min. 8 cm a nasiakavosťou min. 800 g/m2
* 3x sterilný obväz hotový s dvoma vankúšikmi so šírkou min. 8 cm a nasiakavosťou min. 800 g/m2
* gumové škrtiace ovínadlo s veľkosťou 6 x 125 cm
* cievka hladkej náplasti s veľkosťou 2,5 cm x 5 m
* izotermická fólia min. s rozmerom 200 x 140 cm
* gumové alebo latexové rukavice v chirurgickom obale
* zahnuté nožnice v antikoróznej úprave s dĺžkou min. 14 cm

Autolekárnička má byť uložená v samostatnom, neporušenom a čistom puzdre mimo dosahu slnečného žiarenia a vlhkosti.

Reflexná vesta ostáva súčasťou povinnej výbavy

Reflexná vesta je nevyhnutným prvkom povinnej výbavy a musí byť umiestená tak, aby bola vodičovi po ruke. Ak cestujete často so spolujazdcami, odporúča sa voziť viac reflexných viest, aj keď vám to zákon neukladá. Nikdy neviete, kedy bude potrebná na rušnej ceste aj ich pomoc.

Aj výstražný trojuholník je stále nutný

Skladací výstražný trojuholník naďalej ostáva v povinnej výbave danej vyhláškou. Umiestňuje sa za vozidlo, ktoré predstavuje prekážku v premávke, bližšie k okraju vozovky, vo vzdialenosti min. 50 metrov, na diaľnici min. 100 metrov, v obci alebo v zákrute podľa situácie.

Zhrnutie povinnej výbavy osobného automobilu:

* jedna zo 4 možností riešenia defektu pneumatiky uvedená vyššie
* autolekárnička
* reflexná vesta
* výstražný trojuholník

Odporúčaná výbava automobilu

Aj keď ste vzorní a vaša povinná výbava osobného automobilu obsahuje všetko, čo zákon prikazuje, zvážte, či by sa vám nemohli hodiť aj ďalšie prvky, ktoré vám môžu pomôcť v nepríjemnej alebo krízovej situácii:

* hasiaci prístroj
* ťažné lano
* štartovacie káble
* kanister s pohotovostným benzínom/naftou
* metlička, škrabka, deka a snehové reťaze v zimnom období
* v prípade starších vozidiel náhradné autožiarovky a poistky
* viac reflexných viest pre spolujazdcov