Ionity je aktuálne najväčšou spoločnosťou, ktorá sa v rámci Európy špecializuje na ultra-rýchlu nabíjaciu sieť pre elektromobily. V súčasnosti ponúka 2104 nabíjacích bodov v 457 rôznych lokalitách, pričom jedna z nich sa nachádza aj na Slovensku, konkrétne v Senci. 

Výkon až 350 kW

K nej čoskoro pribudne ďalšia stanica v Dubnici nad Váhom, opäť na pumpe Shellu. Potvrdzuje to oficiálna mapa siete Ionity, ktorú firma zdieľa na svojej stránke. Na Slovensku sa rozsvietil druhý nabíjací bod s prívlastkom „now building“, teda vo výstavbe. Ide samozrejme o frekventovanú lokalitu v tesnej blízkosti diaľnice D1 medzi Trenčínom a Žilinou. Na mieste sa však nebude nachádzať len jedna, ale rovno šesť nabíjacích staníc s výkonom až 350 kW, pričom do prevádzky by mali byť uvedené ešte v tomto roku.

Manažér spoločnosti Ionity pre strednú a východnú Európu, Peter Ševce, začiatkom roka uviedol, že sieť na Slovensku sa v roku 2023 rozrastie o nové lokality a Dubnica nad Váhom bude očividne prvou z nich. Dlhodobým plánom je pokrytie trasy Bratislava-Košice, jednak severnou vetvou cez Žilinu, ale tiež južným ťahom cez Zvolen. Vzdialenosť medzi jednotlivými nabíjacími miestami by mala byť okolo 70 až 80 k, čo by celkovo znamenalo 8 až 9 lokalít. Ideálne scenáre hovoria, že už počas najbližšieho roka by mali byť spustené tri až štyri z nich.  

Zdroj: Ionity