Spustili najväčší reaktor v Európe

Symbolické je, že spolu s tým, ako Nemci cez víkend vypli posledné reaktory, spustil pravidelnú výrobu elektrinu najväčší redaktor v Európe Olkiluoto 3, ktorý sa nachádza vo Fínsku. Je postavený tak, aby bol v prevádzke aspoň 60 rokov. Fíni sa tak "zaviazali" ku výrobe elektriny z jadra na dlhé obdobie dopredu.

Nový reaktor zabezpečí vďaka výkonu 1,6 gigawattu 14 % potrebnej elektriny Fínska. Spustený mal byť pritom už v roku 2009, no meškanie projektu zapríčinilo, že začal vyrábať elektrinu až teraz.

Keďže Rusi už skôr zastavili export elektriny do Fínska, nový redaktor je vítanou "posilou" a cennou príležitosťou zvýšiť nezávislosť od iných krajín.

Opačným príbehom je Nemecko - krajina cez víkend odpojila posledné reaktory v Bavorsku, Dolnom Sasku a Bádensku-Württembersku. Zdá sa však, že ostatné štáty v Európe sa Nemcov nechystajú nasledovať.

Ako to vyzerá naprieč EÚ

Výstavba jadrových reaktorov trvá dlho, je drahá a často mešká. Napriek tomu sa v Európe veľa diskutuje o nových reaktoroch a dá sá predpokladať, že aj elektromobily budú elektrickú energiu z átomiek do značnej miery využívať.

Poľsko by chcelo začať vyrábať jadrovú energiu. Hovorí sa o šiestich konvenčných reaktorových blokoch a prípadne aj minireaktoroch.

Maďarsko, Bulharsko a Slovinsko plánujú nové reaktory. Rumunsko vyhodnocuje výstavbu minijadrových elektrární na svojom území. Aj Švédsko má v umysle stavať nové projekty, upozorňuje Tagesschau.

Veľmi špecifická je napríklad situácia vo Francúzsku. Viac ako 50 blokov tam pokrýva 70 percent spotreby elektriny. Celosvetovo ide o výrazný nadpriemer.

V minulom roku bola takmer polovica francúzskych reaktorov dočasne mimo prevádzky kvôli údržbe či poruchám. Aj v dôsledku toho vyskočili ceny elektrickej energie do výšin.

Nový reaktor vo Flamanville na severnom pobreží Francúzska je vo výstavbe, no mešká a je omnoho drahší, ako sa pôvodne počítalo. Francúzi pritom potrebujú v nadchádzajúcich rokoch postaviť šesť nových jadrových blokov, aby nahradili tie, ktoré vyradia z prevádzky.

Zdroj: TagesschauSME.sk

Foto: cz.depositphotos.com