Prudké stúpanie cien pohonných hmôt v Nemecku núti vodičov prehodnotiť doterajšie nákupné zvyklosti a hľadať naftu či benzín za nižšie čiastky i v širšom okolí. Šťastie majú v tomto smere motoristi žijúci neďaleko hraníc s ČR, teda aspoň zatiaľ. A vidno to už aj na nápore na prihraničných čerpacích staniciach.

Ako pripomína tamojší denník Bild, neobvyklé chovanie Nemcov má svoju logiku. Kým v Drážďanoch stál počas uplynulého víkendu liter benzínu Natural 95 takmer 1,78 eura, v Chlumci (vzdialenom od saskej metropoly len 50 kilometrov) ste si mohli to isté množstvo paliva kúpiť za 1,34 eura. Rozdiel skoro 44 centov za liter je už zaujímavý aj pre bohatších nemeckých vodičov, na plnej nádrži tak môžu ušetriť odhadom od 20 do 30 eur, dodáva Bild.

Liter nafty v Nemecku, 1,55 eura, v ČR o 21 centov menej

Zvýšený záujem o palivá z českých čerpacích staníc si už všimli i české médiá. Osobné autá s registračnými číslami Drážďan ši Saského Švajčiarska spôsobili v prihraničných oblastiach (na niektorých miestach až trištvrte hodinové) kolóny. A nekončilo to len plnou nádržou. Mnohí navyše tankovali i do kanistrov.

„S cenami pohonných hmôt je to v tejto chvíli v Nemecku jedna veľká katastrofa,“ prezradil jeden z vodičov internetovému serveru Novinky.cz. „Do nádrže sa mi vošlo 55 litrov, ušetrím okolo 20 eur.“ Otázkou samozrejme je, ako dlho Nemcov tento typ ekonomickej turistiky vydrží. Stúpajú totiž už i české ceny. Liter Naturalu vychádza v priemere na 35,47 Kč (v prepočte 1,39 eura) a liter nafty stojí 34,07 Kč, teda približne 1,34 eura.