Už z názvu nového konceptu asi tušíte, že v tejto premiére je jeden dosť podstatný háčik, a aby sme to zbytočne nenaťahovali, tak musíme hneď na začiatku potvrdiť, že Suzuki Vision Grand Turismo je dvojsedadlový roadster, ktorý neexistuje v skutočnej fyzickej podobe. Bol „vyrobený“ výlučne s jednotiek a núl a je určený k tomu, aby vás pobavil pri hraní Gran Turisma 7 na konzole Playstation.

Suzuki sa týmto zaraďuje dnes už do poriadne dlhého zástupu iných automobiliek, ktoré v spolupráci s Polyphony Digital vyvinuli digitálne stroje pre jeden z najznámejších herných simulátorov na trhu.

Novinka vyzerá tak trochu ako Swift Sport bez strechy po konskej dávke steroidov, dizajnéri Suzuki ale pripomínajú, že sa pri návrhu nechali inšpirovať aj skutočným miniatúrnym roadsterom Cappuccino, postaveným podľa pravidiel triedy Kei cars, ktorý automobilka vyrábala v rokoch 1991 až 1998.

Predpokladáme, že celkovo bol Vision GT zamýšľaný trochu, čo potvrdzuje aj jeho imaginárne pohonné ústrojenstvo. Podobne ako v spomínanom koncepte GSX-R/4, aj v tomto prípade je základom vysokootáčkový benzínový štvorvalec s objemom 1340 centimetrov kubických.

V najnovšej verzii Suzuki GSX1300RR Hayabusa z roku 2022 produkuje tento motor 190 koní pri 9700 otáčkach za minútu a 150 newtonmetrov dostupných pri 7000 ot./min. Vo fantázii tvorcov Vision GT je táto jednotka spárovaná s elektromotorom a roztáča zadné kolesá, to im ale zjavne nestačilo.

Preto virtuálny koncept dostal ešte dva elektromotory poháňajúce prednú nápravu a celkový systémový výkon poskočil na 432 koní a 610 newtonmetrov. To všetko pri pohotovostnej hmotnosti len 970 kg.

Pravdepodobne nebudeme sami, komu by sa podobný automobil páčil aj v reálnom svete, a kľudne i bez tých elektromotorov a batérií. Asi však nemusíme zvlášť pripomínať, že toto auto ostáva len v teoretickej, respektíve digitálnej rovine. Samozrejme mohli by sme frflať a špekulovať, prečo Vision GT dnes už nemôže vzniknúť, nemalo by to ale zmysel. Namiesto toho si myslíme, že je fajn, že ho budú môcť šoférovať aspoň hráči a navyše ho dostanú v rámci najnovšej bezplatnej aktualizácie GT7.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 8 obrázkov

zdroj: Suzuki, Polyphony Digital, Sony Playstation