Krádež vozidla je azda tá najnepríjemnejšia vec spojená s vlastnením automobilu. Po nej vám totiž zostanú len oči pre plač a ak ste nemali vozidlo ani poistené, ste absolútne nahratí. Ako však ochrániť staršie modely na novodobej úrovni tak, aby ste zachovali originalitu a nenarušili pôvodný interiér alebo exteriér?

Ako si chránite vášho miláčika vy? Stačí vám fabrická ochrana, alebo sa spoliehate na dodatočnú?

Najlepším spôsobom je azda monitorovanie cez GPS systém. Niečo podobné si povedali aj v Porsche a v súčasnosti vyvíjajú komplexný systém na ochranu proti krádeži pre všetkých majiteľov starších vozidiel. Hocijaká ochrana vozidla pred jeho krádežou je totiž prakticky bezbranná pre prípadné naloženie vozidla na odťahovku. V tomto prípade pomôže naozaj až GPS vyhľadávanie. Ak sú jeho súčasti schované precízne a nenaruší ich rušička, je tak vozidlo stále vyhľadateľné.

Medzi modelmi nebude chýbať ani posledný "vzducháč" typ 993.

Novinka má názov Porsche Classic Vehicle Tracking System a je to súbor senzorov ukrytých do rôznych bodov vášho youngtimera. Zariadenie komunikuje so sieťou, ktorá pokrýva celú Európu. Systém má byť k dispozícii po rôznych skúškach v januári budúceho roka a budete si ho môcť kúpiť aj na pôvodné Porsche 356 so 6-voltovou palubnou sieťou.

Ochranu v dnešnej dobe žiada aj najstaršie Porsche 356, ich ceny totiž stúpajú do závratných výšin.

V prvotnom pokuse o krádež systém spustí alarm. Ak ten zlodeja neodradí, nastáva monitorovanie cez GPS. Majiteľ dostane upozornenie na mobil o odpojení akumulátora, túto správu dostane tiež bezpečnostné stredisko, ktoré správu po komunikácii s majiteľom predá polícii. Po celý čas pátracej akcie bude so zákazníkom komunikovať stredisko, v ktorej krajine si majiteľ systém zakúpil. Obmedzí sa tak rečová bariéra v prípade krádeži vozidla v zahraničí. K dispozícii budú aj doplnkové služby, ako napríklad informácia o trase alebo plánovanie servisných úkonov. Proces inštalácie systému zverí Porsche len klasickému Classic Partner alebo príslušnému Porsche Center. Myslím, že pre majiteľov starších modelov Porsche to bude zaujímavý produkt.

Zdroj foto: Porsche

Implementácia do klasických interiérov je pre konštruktérov azda najkomplikovanejšia, v tomto prípade je to novodobé rádio.