Prvou „výčitkou“ v diskusii pod pôvodným textom boli názory, ktoré tvrdili, že vlastne nejde o žiadne zjednodušenie prístupu do auta. A samozrejme musím povedať, že takýto pohľad na vec nikomu neberiem. Zákazníci, ktorí si digitálny kľúč kúpia, však majú na túto technológiu iný názor, a keďže ju BMW ponúka a rozširuje, asi to nebude pre nezáujem. Za seba len doplním, že sám by som si takú vec do auta nikdy nekúpil, ale ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí.

Takže či už ide o zjednodušenie prístupu alebo nejde, to je predovšetkým na uhle pohľadu a je v poriadku, že sa na ňom nezhodneme. Skúsim však uviesť na pravú mieru fakt, ako digitálky kľúč reálne funguje. Niektorí čitatelia totiž zdieľali video, ktoré ukazuje návod od BMW.

UWB funguje inak ako NFC

Správna poznámka bola, že ide o viac ako rok staré video a tieto technológie sa vyvíjajú míľovými krokmi. Inak povedané, to, čo platilo včera, dnes už nemusí. Tak je to aj s digitálnym kľúčom BMW. Najnovšie modely, ako napríklad elektrické SUV iX, totiž už ponúkajú otváranie pomocou funkcie UWB a nie staršieho rozhrania NFC. Funkcia sa preto volá BMW digital key plus.

Ako to funguje reálne, demonštruje video nižšie. Okrem toho, že telefón môže ostať vo vrecku aj počas odomykania (video ukazuje odomknutie prostredníctvom telefónu na vzdialenosť viac ako desať metrov a technológia by mala zvládať i 20-metrové vzdialenosti), tak to dokazuje aj záber na obrazovku mobilu. Na nej je vidieť zakliknutú položku o pasívnom vstupe, takže auto môžete odomknúť, zamknúť či naštartovať aj v prípade, keď sa telefón nachádza v blízkosti.

Nakoniec to pekne ukazuje aj pán vo videu, keď do auta nastúpi a nemusí už ani vyložiť telefón z vrecka, ale rovno naštartuje, alebo skôr aktivuje elektrický pohon. Systém totiž rozpoznáva telefón a nepotrebuje ho nikde prikladať (buď na kľučku alebo v mieste bezdôtovej nabíjačky).

Užitočnosť tejto funkcie nepopieram. Tiež si myslím, že ide o zjednodušenie prístupu do auta, keďže namiesto dvoch vecí mi stačí len mobil. A to nehovorím o tom, že telefón si každý z nás nabíja pravidelne, na nabíjanie kľúča už však zabúda (ten je aj v prípade keyless funkcie potrebné vkladať do svojho miesta v aute, kde sa nabíja, čiže opäť pre niekoho starosť navyše). Záver? Veľmi jednoduchý. Kto bude chcieť túto funkciu používať, tak si ju kúpi a iste bude schopný toto rozhodnutie i zdôvodniť. Kto nie, tak ju môže medzi príplatkovými položkami ignorovať.