Lexus sa pýši bohatou históriou bezpečnostných inovácií. Luxusné SUV strednej triedy NX sa novými technológiami a bezpečnostnými prvkami dostáva ďalej než ktorékoľvek predošlé vozidlo značky. Vytvára medzi vozidlom a vodičom partnerstvo s cieľom znížiť riziko možnej nehody.

Novým prvkom, ktorý ilustruje vysokú úroveň inteligentnej bezpečnosti, je asistenčný systém bezpečného vystupovania. Tento systém, v modeli NX prepojený s novým systémom odblokovania dverí jedným dotykom s elektronickou západkou, kontroluje za pomoci radaru systému sledovania slepého uhla vozidlá prichádzajúce dozadu. Ak hrozí riziko, že by sa dvere otvorili do dráhy iného vozidla alebo cyklistu, vo vonkajšom spätnom zrkadle sa rozbliká výstražná kontrolka, spustí sa výstražný signál a odblokovanie dverí sa zruší. Celý proces funguje veľmi podobne ako osobný šofér, ktorý sa tiež pred otvorením dverí presvedčí, či je cesta voľná, aby cestujúci mohli bezpečne vystúpiť.

Lexus ako prvý skombinoval túto bezpečnostnú technológiu so systémom elektronickej západky, čím si vo Francúzsku na prestížnom udeľovaní automobilových cien za rok 2021 pod záštitou francúzskeho automobilového klubu vyslúžil titul bezpečného auta. Lexus odhaduje, že asistent bezpečného vystupovania dokáže predísť 95 % nehôd v dôsledku predčasného alebo nepozorného otvorenia dverí na vozidle.

Ide o jeden z prvkov komplexného bezpečnostného balíka v novom modeli NX, ktorý zároveň znamená premiéru pre Lexus Safety System+ tretej generácie. Tá prináša nové systémy a viac funkcií, ktoré dokážu rozpoznať výrazne viac hroziacich nehôd, upozorniť na ne vodiča a aktivovať brzdenie alebo zásah do riadenia s cieľom predísť zrážke alebo zmierniť následky, ak sa jej nedá zabrániť.

Napríklad vylepšenia prednárazového bezpečnostného systému (PCS) teraz umožňujú sústave radarov a kamier identifikovať chodcov a motocykle v dráhe vozidla. Zároveň sa rozšírila aj výkonnosť systému pri odbočovaní na križovatke s cieľom zaznamenať vysoké riziko zrážky s protiidúcimi vozidlami a chodcami, ktorí prechádzajú cez cestu. Ďalej je k dispozícii nový asistent núdzového riadenia, ktorý zaznamená uhýbanie vozidla, keď sa vodič snaží vyhnúť prekážke, ako napríklad chodcovi alebo stojacemu vozidlu, a automaticky zasiahne, aby mu pomohol zabrániť zrážke a zároveň udržať vozidlo v aktuálnom jazdnom pruhu. Okrem toho vozidlo inteligentne rozpozná a potlačí neúmyselnú ostrú akceleráciu pri nízkej rýchlosti. Vďaka týmto vylepšeniam sa schopnosť systému PCS rozpoznať riziko nehody zvýšila oproti predošlému systému viac než o  tretinu.

Pocit bezpečného, spoľahlivého partnerstva medzi vodičom a vozidlom ďalej potvrdzujú aj systémy balíka Lexus Safety System+ znižujúce záťaž na vodiča. Napríklad inteligentný adaptívny tempomat, ktorý sa automaticky prispôsobuje zákrutám na ceste vpredu a meniacej sa rýchlosti vozidiel pred vami prostredníctvom prirodzenejšej regulácie rýchlosti. Pomáha vodičovi plynulejšie predbiehať – zrýchli vozidlo, keď vodič signalizuje zmenu jazdného pruhu, alebo automaticky spomalí, keď sa zaradí za pomalšie vozidlo. Systém varovania pri opustení jazdného pruhu a asistent poloautonómnej jazdy v jazdnom pruhu zasa bezpečne udržiavajú vozidlo v príslušnom jazdnom pruhu.

V rámci voliteľnej výbavy ponúka Lexus digitálne vnútorné spätné zrkadlo, kde sa v reálnom čase premieta obraz zo zadnej kamery a vodičovi poskytuje jasný, neobmedzený výhľad. Pri jazde v noci a nepriaznivom počasí je obraz jasnejší než v prípade bežného zrkadla. Navyše vám nič nebráni vo výhľade ani vtedy, keď vozidlo doplna naložíte batožinou na dovolenku alebo objemnejšími predmetmi. A to stále nie je všetko. Záujemcovia o model NX si môžu do výbavy doplniť aj rozšírený bezpečnostný balík. V rámci neho získajú asistenta pri zmene jazdného pruhu s automatickým riadením, ktorý po zapnutí smerových svetiel vo vysokej rýchlosti pomáha so zmenou jazdného pruhu, či systém sledovania dopravy pred vozidlom, varujúci počas pomalého výjazdu z križovatky pred vozidlami mimo zorného poľa, ktoré sa k vám blížia zboku.

Hlavným cieľom automobilky Lexus je eliminácia dopravných nehôd, zranení a smrteľných úrazov. Nový model NX ukazuje, ako môžu vodiči vďaka šikovnému využitiu inovatívnych technológií získať nevídanú mieru podpory a vytvoriť si so svojím vozidlom prirodzené a mimoriadne efektívne partnerstvo.

zdroj: LexusNews

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov