Porsche 3D tlač používa na rôzne súčiastky, na výrobu prototypov alebo dielov na staré klasické Porsche. V spolupráci so spoločnosťami Mahle a Trumpf však Porsche produkuje piesty pre svoj najvýkonnejší sériový model, Porsche 911 GT2 RS generácie 991.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Porsche dodáva, že pomocou 3D tlače sa podarilo znížiť hmotnosť piestov o 10 % voči kovaným bežne vyrábaným piestom. Spolu s ďalšími výhodami to podľa značky prispelo k zvýšeniu výkonu o 22 kW (30 k) na výsledných 515 kW (700 k).

Pre 3D tlač existuje niekoľko rôznych technológií. Všetky sú však spoločné v tom, že komponenty sa vyrábajú vrstva po vrstve bez toho, aby predtým vyrobili špeciálnu formu. Vďaka tomu pomocou 3D tlače vyrobia prakticky akýkoľvek geometrický tvar.

Porovnanie bežného piestu vľavo a z 3D tlače vpravo

Piesty konkrétneho GT2 RS vyrobili z kovového prášku, ktorý laserový lúč roztaví do presných obrysov. Porsche už technológiu 3D tlače používa vo viacerých oblastiach, nedávno sme priniesli informácie o 3D tlači pre sedadlo v 718ke. Rovnako aj iné staršie diely už vyrábajú pomocou 3D tlače. Možno sa tak dočkáme aj obnovenia výroby rôznych špecifických dielov na staré autá práve pomocou 3D tlače. Uvidíme, kam až táto technika pokročí.

Zdroj: Porsche