Nový jazdný zážitok?

Atmosférické motory musia prežiť. Tak znie aktuálne heslo Porsche, ktoré je podľa slov šéfa oddelenia športových áut (GT) Franka-Steffana Wallisera vraj veľmi motivované ich udržať nažive. Zjavne sú schopní preto urobiť všetko, vrátane ich hybridizácie. Walliser tiež dodal, že kombinácia vysoko-otáčkového atmosférického motora s rýchlym nástupom krútiaceho momentu elektromotora by do seba skvelo zapadla. Zlúčenie by tak mohlo poskytnúť jedinečný zážitok z jazdy. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Blbosť? Vôbec to tak nemusí byť. Ľudia z Porsche sa totiž viackrát vyjadrili, že očakávajú prítomnosť atmosférických motorov minimálne ďalšiu dekádu. Zároveň však začínajú zbrojiť v otázke elektrifikácie, pričom chcú, aby do roku 2025 tvorili polovicu ich predaja elektrifikované auta. Aj preto by mohli tieto dva body záujmu spojiť do jedného. 

Porsche 718 Cayman GT4 s atmosférickým 6-valcom

Nástup elektrifikácie je z veľkej časti aj vďaka prísnym a často nezmyselným emisným normám, hlavne v EÚ. Aby automobilky dodržali emisné limity, stále častejšie využívajú hybridné systémy. Atmosférické motory by aj vďaka normám zrejme veľmi dlho neprežili a hybridizácia tak môže byť jediná cesta ich záchrany. Či to bude vydarená kombinácia, uvidíme asi len časom.  

Zdroj: motor1.com