Honda poprela špekulácie, že výroba končí pre Brexit. Kde je pravda sa asi tak skoro nedozvieme. Ak vôbec. Každopádne je to ďalšia rana pre kedysi najsilnejší národ sveta.

Ukončenie výroby a teda uzavretie fabriky minulý týždeň prezradil generálny riaditeľ spoločnosti Takahiro Hachigo. Rozhodnutie je súčasťou globálneho reštrukturalizačného plánu. Posilniť chce export áut z Japonska, keďže prišlo k dohode a medzičasom znížili obchodné clá medzi Európou a Japonskom do r. 2027 na rovnú nulu. Na druhej strane, v zapätí predstavitelia spoločnosti vylúčili, že odchod automobilky z Britských ostrov absolútne nesúvisí s Brexitom.

Ohrozených je všetkých cca 3500 pracovných miest. Britská vláda vyjadrila znepokojenie z tohto kroku japonskej automobilky. „Veľká Británia je jedným z lídrov vo vývoji technológií a je veľmi znepokojujúce, že rozhodnutie tohto charakteru bolo urobené práve teraz. Je to devastačné rozhodnutie pre Swindon a tiež pre Veľkú Britániu.“ povedal politik Greg Clark. Honda aktuálne vyrába zhruba 150 000 kusov modelu Civic ročne. 9 z 10 kusov však ide na export. Pýtate sa prečo to dali práve na rok 2021? Nuž preto, lebo vtedy končí životný cyklus súčasnej generácie.

Ak si to vezmeme globálne, za posledný mesiac utrpel automobilový priemysel na Britských ostrovoch ďalšiu tvrdú ranu. Po avizovanom odchode typu Qashqai od Nissanu je to od Hondy ozaj nepotešujúca správa a pre tamojšiu ekonomiku ružovo veru nevyzerajú. 

Zdroj: bloomberg