Spotreba benzínu i nafty sa zvýšila rekordným tempom

Silná motoristická sezóna potiahla rastúce tržby čerpačiek pôsobiacich na Slovensku. Do karát im hral aj koniec pandémie COVID-19. Rok 2023 bol prvým, počas ktorého už bežných obyvateľov neopvlyvňovali opatrenia voči koronavírusu.

Z maloobchodného hľadiska narástla minulý rok spotreba benzínu o 15 percent. Spotreba dieselu sa taktiež zvýšila: o deväť percent. To sú historicky významné navýšenia, píšu Hospodárske noviny.

„V minulom roku sme zaznamenali pomerne silnú motoristickú sezónu v lete, taktiež aj pomerne vysoký dopyt v mesiacoch, ako je november. Po pandemických rokoch 2020, 2021, ale aj roku 2022 tak bola opäť motoristická sezóna v plnom prúde, čo stálo aj za rastom tržieb v tomto segmente,“ citujú HN slová analytika XTB Mareka Nemkyho.

Slovnaft sa však musí do budúcna pripravovať na výzvy súvisiace s embargom na ruskú ropu. V minulom roku mala naša jediná domáca rafinéria ešte komfortnú pozíciu vzhľadom na platnosť výnimky z týchto obmedzení. Platí pritom, že cena ruskej ropy je vplyvom geopolitickej situácie naďalej nižšia ako globálne cenovky vzácnej suroviny. Už teraz je tak jasné, že prechod na alternatívne druhy ropy bude Slovnaft finančne bolieť.

Zdroj: HNonline.sk / foto: cz.depositphotos.com