Obchodné úspechy Maserati sú v posledných rokoch mizerné, súčasná aktivita automobilky však naznačuje, že sa koncern Stellantis snaží tento stav zvrátiť. Za dverami je konečne (niekoľkokrát odkladaná) premiéra nového SUV Grecale, koncom minulého roka sa Taliani pochválili fotkami prototypu otvorenej verzie MC20 a teraz tu máme dôkaz, že pred tromi rokmi uzatvorená kapitola s názvom GranTurismo bude opäť otvorená.

Nové kupé i odvodený kabriolet GranCabrio dostanú preplňovaný šesťvalec Nettuno s objemom 3,0 litra s výkonom 630 koní, Maserati však deklaruje, že bude prvou luxusnou značkou, ktorá do roku 2025 ponúkne všetky svoje modely aj v čisto elektrickom prevedení. A to sa samozrejme týka i GranCoupé.

Viac ako 1200 koní

Aby firma nejako odlíšila batériové modely od tých klasických, dostanú všetky elektromobily značky dodatočné meno Folgore. Úplne prvým bude práve Maserati GranCoupé, ktoré sa začne v roku 2023 vyrábať v turínskom závode Mirafiori.

Taliansky „Blesk“ oficiálne parametre ešte nemá, jeho meno však asi nebude veľmi prehnané. V zákulisí sa hovorí, že elektrický variant dostane tri elektromotory a jeho systémový výkon by mal prekročiť hranicu 1200 koní. Tento potenciál by mal stačiť na zrýchlenie z miesta na 100 km/h za menej ako tri sekundy a britské médiá tvrdia, že už bola potvrdená i maximálna rýchlosť 300 kilometrov za hodinu.

Informácie o kapacite či predpokladanom dojazde nie sú známe, ale Francesco Tonon, produktový šéf Maserati, okrem spomínaného výkonu naznačil, že akčný rádius „bude pre zákazníkov dostačujúci“.

Aby firma naplnila svoje sľuby, v najbližších rokoch predstaví batériové Grecale i MC20. Kým prvé auto dorazí v roku 2023, to druhé sa u predajcov značky objaví do roku 2025. Medzitým chce firma uviesť na trh úplne nový športový sedan Quattroporte i model Levante, pričom obe autá by mali existovať už len s elektrickým pohonom.

zdroj: Maserati, Autoexpress