Neekologické autá by mali smolu

Prvý slovenským mestom, ktoré prísne opatrenia voči vodičom so spaľovacím motormi zavedie, by sa mohla stať Bratislava. Nie je to napokon až také veľké prekvapenie, keďže koncentrácia áut v nej je v celoslovenskom meradle najväčšia.

O možnom zavádzaní zón so zákazom vjazdu pre vopred definované autá s menej ekologickou prevádzkou sa rozprával župan Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba na konferencii Hospodárskych novín pod názvom Zelená budúcnosť.

Droba uviedol, že podľa jeho očakavaní sa touto témou už Bratislava ako mesto a jej primátor Matúš Vallo intenzívne zaoberajú. „Ako poznám jeho hlavu, určite nad tým uvažuje. My ako župa ho budeme v tom podporovať,“ skonštatoval župan Droba a vyjadril tak rovno aj podporu pre obmedzenie áut s neekologickou prevádzkou.

Politici v tomto smere vsádzajú na to, aby ľudia čo najviac presadli do prostriedkov hromadnej dopravy - v prípade hlavného mesta SR to budú najmä električky, autobusy a trolejbusy. Bratislava totiž nemá metro ani rozvinutú želenizničnú infraštruktúru na úrovni 21. storočia priamo v rámci mesta. Tí, ktorí nebudú s alternatívou v podobe MHD spokojní, budú mať možnosť kúpiť si elektromobil. Autá na elektrický pohon sú však pre mnohých menej majetnejších Slovákov cenovo len ťažko dostupné.

Po vzore európskych veľkomiest vidno, že pre zákaz spaľovacích motorov na úrovni EÚ (plánovaný na rok 2035) predbiehajú rôzne lokálne iniciatívy samospráv. Bratislava v tomto smere nateraz nepodnikla reálne kroky, naposledy prebehla veľká debata o obmedzení motoristov a preferencii cyklistov na Vajanského nábreží.

Zdroj: Hospodárske noviny