Ak to máme rozdeliť medzi 3 krajiny, Českú Republiku, Slovensko a Poľsko, tak u našich západných susedov predali za prvých 9 mesiacov cez autocentrum AAA Auto, Mototechnu, Auto Diskont a Driverama 41 900 vozidiel, na našom trhu 15 tisíc kusov a v Poľsku 18 800 automobilov. Aktuálne pripravujú do ponuky najzaujímavejšie auto tohto roku, Mercedes-Benz G500 Final Edition 200 s 5,5-litrovou V8 a maximálnym výkonom 285 kW (388 k), ktorý si ako nový v 2013 kúpil bývali majiteľ AAA Auto, Anthony James Denny.

Za prvých 9 mesiacov tohto roka sa však dá bilancovať aj z hľadiska modelov. Denne na všetkých trhoch predajú v priemere 290 vozidiel. Na trhu v Českej Republike vedie v predajnosti Octavia pred Fabiou a Superbom, v Poľsku je to Opel Astra pred Octaviou a Fordom Focus, u nás je to Škoda Octavia, za ktorou pokračuje Fabia a trojicu uzatvára Volkswagen Passat.

Benzín vyhráva, ale nie u nás

Ak sa na to pozrieme z hľadiska paliva, tak v Českej Republike predajú takmer 49 % benzínových a takmer 47 % vznetových modelov, hybridy tvoria 3 %. V Poľsku dominuje benzín ešte viac, predajú cez 58 % benzínových a len 30,4 % vznetových modelov, hybridy tvoria 2,5 %. U nás je to takmer vyrovnané, avšak v prospech nafty, ktorú uprednostňuje 48,4 % kupujúcich, na benzín pripadá 47,8 % kupcov a na hybrid 2,6 %. Trh s elektrickými autami rastia, avšak je stále minimálny, v Českej Republike to bolo 0,31 %, v Poľsku 0,06 % a u nás 0,12 % predaných vozidiel. To je samozrejme spôsobené aj postupným nárastom predaja nových elektromobilov na najväčšom trhu s jazdenými vozidlami, teda v Nemecku. A ktoré sú najpredávanejšie v sieti AAA Auto? Je to Nissan Leaf, za ním nasleduje Škoda Enyaq a Škoda Citigo-iV.

Zaujímavá je aj štatistika z pohľadu prevodoviek. Všade prevláda manuálna prevodovka, V Českej Republike tvorí takmer 72 %, v Poľsku skoro 80 % a u nás takmer 74 % z predaných modelov. Zvyšné percentá potom patria automatickej prevodovke. Z hľadiska pohonu tiež dominuje pohon len jednej nápravy, v Českej Republike je to 83,5 %, v Poľsku až 91,4 % a u nás 85,6 % z predaných vozidiel. Zaujímavosťou je ešte spolupráca s rôznymi skupinami, okrem Cebie začala kooperácia aj s RPVZ, teda Registrom prevádzkových záznamov vozidiel. Ide o register, kam sa zadávajú najazdené km od rôznych overených inštitúcii, ako napríklad certifikované servisy, stanice TK s EK alebo od Polície SR pri dopravných nehodách. Je to tak ďalší krok k predaju overených a "nestočených" vozidiel.