Podľa analytikov spoločnosti Loup Ventures, ktorá už roky sleduje a informuje o Tesle, predstaví americký výrobca elektromobilov pripravovaný Model 2 v roku 2024. Síce ide zatiaľ o neoficiálny názov, no automobilka (vrátane Elona Muska) už niekoľkokrát spomenula, že príde menší a lacnejší model a „Dvojka“ znie preto celkom logicky. Hovorí sa o nej prakticky už od roku 2020, pričom viaceré zdroje v minulosti uvádzali, že k oficiálnemu odhaleniu by malo dôjsť už v roku 2021. Dodržiavanie termínov však nie je silnou stránkou tejto firmy a novinky sa tak pravdepodobne dočkáme až budúci rok. 

Najlacnejšia Tesla

Cenovo najdostupnejšia Tesla by mala stáť okolo 25 000 dolárov, pričom Loup Ventures uvádza, že „oneskorenie“ je tentoraz úmyselné: Tesla počká s odhalením Modelu 2 do roku 2024. Ak predstaví lacnejšie auto príliš skoro, riskuje spomalenie odbytu Modelu 3 a zároveň zvýšenie výroby počas toho, čo bude pravdepodobne rozsiahlejšia automobilová recesia.

Tesla skutočne podľa všetkého na uvedenie Modelu 2 vôbec netlačí, práve naopak. Loup Ventures sa zároveň domnieva, že Muskova značka jednoducho predstaví novinku začiatkom roka 2024, ale počká až do polovice 2025 a až potom rozbehne jej výrobu. Cena 25 tisíc dolárov je samozrejme otázna, nakoľko je pomerne ťažké predpovedať vývoj cien surovín i batériových článkov a v roku 2025 sa možno budeme baviť o trochu inej čiastke. Ako príklad môžeme uviesť model Cybertruck, ktorý bol predstavený už pred pár rokmi, no akosi stále nie a nie doraziť na trh. Je navyše takmer isté, že jeho finálna cenovka nebude totožná so sumou uvádzanou pri jeho odhalení.

Lacná Tesla pochopiteľne dáva zmysel a uvedomuje si to aj Elon Musk. Ak má byť elektromobilita dostupnejšia širšiemu spektru zákazníkov, je potrebné mať na trhu aj cenovo dostupné vozidlá. Práve Tesla Model 2 by mala spĺňať toto kritérium, pričom s najväčšou pravdepodobnosťou môžeme povedať, že skutočne príde. Stále je však otázne kedy? Ako sme už spomínali, Tesla nemá zrovna povesť značky, ktorá by dodržiavala stanovené termíny. 

Zdroj: Teslarati

Foto: Insideevs