Napriek tomu, že Tesla nedokázala ani v roku 2022 spustiť dodávky modelov Cybertruck či Roadster, začala podľa najnovších správ orientovať svoj smer na vývoj menšieho a lacnejšieho elektromobilu, ktorý by bol dostupný širšiemu zákazníckemu spektru. Viaceré špekulácie pritom uvádzajú, že pripravovaná novinka by mala byť umiestnená pod Modelom 3. Šéf značky Elon Musk síce na začiatku roka poprel, že by na takomto modeli pracovali a uviedol, že aktuálne toho majú na tanieri dosť, lenže s odstupom niekoľkých mesiacov je (zdá sa) všetko inak. 

Polovičná cena Modelu 3

Musk mal na nedávnom brífingu k finančným výsledkom prezradiť analytikom, že Tesla začína pracovať na menšom a lacnejšom aute.Vývoj Cybertrucku a Semi (elektrického ťahača - pozn. red.) sme dokončili, takže môžete hádať, na čom pracujeme. Je to vozidlo novej generácie, ktoré bude približne o polovicu lacnejšie ako Model 3 a platforma Modelu Y. Bude síce menšie, ale aby sme boli fér, myslím si, že v krátkom čase presiahne výrobu všetkých našich ostatných vozidiel dohromady,“ prezradil šéf Tesly. 

Model 3 v súčasnosti začína na čiastke 44 990 eur, čo znamená, že ak Muskové výroky nie sú len ďalšou kačicou, pripravovaný model by sa mohol dostať na hranicu 22 500 eur. To by samozrejme výrazne zvýšilo dostupnosť batériových áut pre väčší počet zákazníkov. Tesla by tak hodila rukavicu Volkswagenu, ktorého najlacnejší elektrický model (ID.3) štartuje až na 44 490 eur. Aj v súvislosti s nemeckým koncernom sa už dlhšiu dobu skloňuje menší a lacnejší model, ktorý by mal niesť označenie ID.2 a mal by stáť 25 tisíc eur. 

Ako sa novinka z dielní Tesly bude volať, môžeme len hádať. Niektoré zdroje hovoria o vcelku logickom označení Model 2, ale vážne ich zatiaľ brať nemusíte. Elon Musk priznáva, že lacnejší a menší elektromobil sa pre Teslu stáva prioritou. „Nechceme hovoriť o presných termínoch (uvedenia na trh),“ povedal Musk, „ale nový model je hlavným cieľom nášho vývojového oddelenia. Do tejto platformy prenesieme všetko, čo sme sa doteraz naučili z modelov S, X, 3 a Y, z Cybertrucku i Semi. A snažíme sa dostať na 50-percentné číslo.“ Čím šéf Tesly jednoznačne odkazoval na Model Y, ktorého produkcia bola výrazne lacnejšia ako v prípade Modelu 3. 

Ako bude novinka vyzerať, zatiaľ nevieme, ale magazín Auto Express si dal na základe dostupných informácii a súčasného dizajnu dve a dve dohromady a pripravil celkom vierohodnú ochutnávku v podobe renderov, ktoré môžete vidieť vyššie v článku. Či sa bude Tesla držať nastoleného štylistického smeru alebo príde s niečím radikálnejším, uvidíme až časom. 

Zdroj: Auto Express