Ford Model T bol prvé sériovo vyrábané auto sveta a dlhé roky viedol celkové predajné štatistiky. Neskôr sa na prvej priečke vystriedal Volkswagen Beetle a Golf. O vedúce miesto bojoval tiež pick-up Ford série F, no postupne sa do popredia prebojovala Toyota Corolla. Momentálne sa môže pochváliť prekonaním významného míľnika.

Nového majiteľa si nájde každých 15 sekúnd

Koncom roka 2021 dosiahla slávna Toyota métu neuveriteľných 50 miliónov predaných kusov. Japonský kompakt dnes tvorí zhruba pätinu odbytu automobilky, tá predá jeden exemplár zhruba každých 15 sekúnd. Svoje v tom zohráva jeho veľká dostupnosť. Vozidlo sa vyrába v 16 svetových závodoch a dovedna si ho možno kúpiť vo vyše 150 krajinách.

O status absolútneho bestselleru táto Toyota pravdepodobne tak skoro nepríde, ak vôbec niekedy. Dnes má pred súpermi veľký náskok. Trhové úspechy mena Corolla pritom môžu ešte upevniť dva chystané varianty, ktoré dorazia do obchodov počas nasledujúcich mesiacov.

Do predaja má čoskoro vstúpiť kompaktné SUV s prívlastkom Cross, ktoré sme spoznali počas minulého roka. Na svoju premiéru zatiaľ čaká športová verzia s pečaťou divízie GR. Tá síce nebude tvoriť veľké percento odbytu, no zohrá dôležitú rolu z hľadiska imidžu modelu Corolla.

Pri príležitosti 50 miliónov predaných exemplárov dôležitého produktu uviedol výrobca na domácej pôde tri špeciálne edície a tiež komiksovú sériu vracajúcu sa ku koreňom bestselleru uvedeného v roku 1966. Obrázky vychádzajú z fotografií zaslaných majiteľmi. Využívajú pritom štýl kreslenia, ktorý bol populárny v danej dobe.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov