Hybridné autá dnes dosahujú rekordnú popularitu, na čom má zásadný podiel ich rastúca paleta a v niektorých prípadoch aj možnosť čerpania štátnych dotácií. Toyota patrí v oblasti benzínovo-elektrických modelov k pionierom a trhovým lídrom. Napriek tomu sa teraz rozhodla pre prekvapujúci krok, z austrálskeho trhu totiž sťahuje najznámejší hybrid zo všetkých, teda typ Prius.

Ikonický elektrifikovaný liftback odchádza od protinožcov po dlhých 21 rokoch. Vystriedali sa tam všetky štyri generácie, ich popularita však po pôvodných úspechoch postupne klesala. Vrchol dosiahla v roku 2008. Vedy si na kontinente našlo majiteľa celkovo 3 413 exemplárov, kým vlani ich bolo len 77.

Austrálska stránka automobilky naďalej vozidlo ponúka v bežnej forme, nechýba možnosť konfigurácie podľa vlastných požiadaviek. Realizácia takejto objednávky však asi nebude možná. Ako uvádza Drive, lokálne zastúpenie japonskej firmy už neplánuje importovať žiadne nové vozidlá tohto typu. Na skladoch ich pritom má zostávať menej než 10.

Môže za to omnoho širšia ponuka

Napriek klesajúcej popularite typu Prius sa hybridným modelom Toyota na austrálskom trhu darí, vlani tvorili zhruba 30 percent všetkých predajov. Obdobný vývoj pritom zasiahol aj ďalšie trhy. Nemožno to však označiť za prekvapenie, kým pred rokmi bol Prius viac-menej jediný model s výrazným eko-imidžom, dnes je ich ponuka v rámci značky Toyota i mimo nej omnoho širšia.

Zdroj: Drive