Pribúdali však zároveň aj konflikty s obyvateľmi a políciou až sa obec Maria Wörth, do ktorej katastra táto oblasť patrí, rozhodla urobiť razantný krok. Tradičný zraz motoristov kompletne zatrhla. Obec pritom z veľkých stretnutí motoristov profitovala – iba vďaka nim ju spoznali mnohí, ktorí by o nej inak nič netušili a v neposlednom rade dokázalo podujatie prilákať aj ekonomické impulzy.

Enormný nárast účastníkov však poukázal na reálne hranice toho, akú mieru automobilového turizmu ešte dokáže celý región Wörthersee zvládnuť. V tých najlepších rokoch sa vraj zúčastnilo až 200-tisíc fanúšikov. Hoci bolo podujatie v posledných troch rokoch zrušené kvôli koronakríze, úradníci poukazujú na to, že v roku 2022 aj tak neoficiálne prišlo zhruba 5-tisíc áut a polícia riešila situáciu zabavovaním stoviek tabuliek ŠPZ.

Kritika miestnych obyvateľov rástla

Akceptácia zrazu fanúšikov Volkswagenu zo strany verejnosti čoraz viac klesala. Teraz končí zraz motoristov úplne – ako dôvody uvádzajú politici potrebu chrániť klímu a prírodné ekosystémy.

Obec Maria Wörth už v najbližších rokoch nebude hostiť žiadne veľké automobilové podujatia a chce sa viac preorientovať k ekológii a trvalej udržateľnosti. Starosta Markus Perdacher tvrdí, že je otvorený tomu, čo prinesie budúcnosť. Akékoľvek nové podujatie motoristov by vraj muselo zodpovedať lokálnym predstávam z hľadiska sociálnej a ekologickej udržateľnosti. V preklade: Tradičný zraz Volkswagenov tak, ako sme ho roky poznali, dostal definitívnu STOPku.

Zdroj: Heise.de