V jednom to zrušili, v ďalšom stále platí

Na zozname amerických štátov so netypickým pravidlom už zostáva len New Jersey, keďže Oregon v Spojených štátoch zmenil legislatívu a zákazníci si môžu natankovať aj sami bez obsluhy. V prípade Oregonu išlo o reguláciu, ktorá vydržala v platnosti dlhých 72 rokov. Prišiel však čas na zmenu. Ako problém sa ukázal i fakt, že pumpári nedokázali zohnať dostatok personálu zabezpečujúceho tankovanie pre zákazníkov.

Pokiaľ ide o New Jersey, zatiaľ sa neočakáva, že by aj tento štát pristúpil k rovnakému zrušeniu zákazu. Platí tu dlhodobo a stal sa súčasťou nepísanej kultúry a toho, ako miestni vnímajú tamojšie čerpačky. Ako zdôrazňuje Trend, za zákaz tankovania vlastného auta lobovali kedysi aj samotné čerpacie stanice, ktoré argumentovali bezpečnostnými rizikami a hrozbou požiaru. Pre pumpárov išlo zároveň o spôsob, ako zamedziť vzniku samoobslužných čerpacích staníc a zákazníkom spolu s palivom ponúkať aj ďalšie doplnkové služby.

Ako spomína Trend, názor, že tankovanie zo strany motoristov môže byť rizikom, sa v minulom storočí rozšíril a napríklad v roku 1968 malo obdobný zákaz zavedených 23 štátov USA. Následne však začali pumpári otáčať a „prispôsobovať“ svoj názor pod ťarchou meniaciach sa preferencií zákazníkov. V roku 1992 preto situácia dospela do stavu, že 80 percent benzíniek bolo už samoobslužných – bez personálu, ktorý by zákazníkom auto tankoval. Z pohľadu (aspoň niektorých) miestnych obyvateľov v New Jersey ide však o príležitosť, ako sa ukázať v jedinečnom svetle v čase, keď všetky ostatné štáty USA zákaz už zrušili.

Zdroj: Trend.sk