Pripravili sme pre vás prehľad toho, čo treba očakávať v roku 2024 z pohľadu motoristov. Článok zahŕňa 5 podstatných zmien, ktoré by ste isto nemali prehliadnuť.

1. Nový príspevok na bezplatný vodičák

Chcete jazdiť na kamióne či autobuse? V budúcom roku by sme sa mali dočkať nového atraktívneho príspevku pre vodičov, ktorí sa chcú stať profesionálmi.

Vodičský preukaz zadarmo, a to napríklad ako súčasť rekvalifikácie na iné povolanie, by sa už čoskoro mohol stať realitou vďaka novej dotačnej schéme, ktorú v súčasnosti pripravuje štát. Má ísť o podobnú finančnú podporu, akou bol projekt "Nestráť prácu, vzdelávaj sa". V rámci neho sa dali získať financie z úradu práce aj na preplatenie nákladov na vodičák, a to dokocna i v prípade uchádzačov, ktorí boli zamestnaní.

2. Nová diaľničná známka

Do ponuky pribudne jednodňová diaľničná známka. Stať by sa tak malo ešte v prvom kvartáli budúceho roka. Ide o výsledok novej legislatívy EÚ.

Zatiaľ čo napríklad v Rakúsku je už nová diaľničná v digitálnej podobe dostupná, u nás nepoznáme dátum spustenia ani ďalšie podrobnosti. Isté však je, že bude výrazne lacnejšia ako u susedov – tam stojí 8,6 eura, u nás nesmie byť podľa pravidiel drahšia ako 5,4 eura.

Jednodňová diaľničná známka medzičasom čelí kritike - má totiž platnosť obmedzenú na kalendárny deň a v prípade jej nesprávneho použitia hrozia vysoké pokuty.

3. Koniec ružovych vodičských preukazov

Pôvodne neobmedzené ružové vodičáky čaká koniec. Od 1. januára 2024 končí platnosť vodičských preukazov vydaných v čase od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004. Tie mali mať pôvodne platiť navždy. Teraz ich však vodiči musia vymeniť, v opačnom prípade nebudú môcť od roku 2024 jazdiť v cestnej premávke.

Muži zákona budú hneď od januára odoberať takéto staré vodičské preukazy, ak ich u vás objavia v rámci dopravných kontrol. Dajte si preto pozor a preukaz radšej rýchlo vymeňte, ak ste tak ešte neurobili.

4. Otvorenie rýchlostnej cesty na severe SR

V budúcom roku nás veľa nových diaľnic nečaká. Otvoria dva nové diaľničné úseky, hoci v jednom prípade ide iba o diaľničný privádzač pre budúcu diaľnicu D3. Pri druhom hovoríme o jednom úseku rýchlostnej cesty R3 na Orave Tvrdošín - Nižná.

V oboch prípadoch ide o infraštruktúrne stavby na severe SR, ktoré mali byť hotové už tento rok. V dôsledku meškaní sa však ich odovzdanie do užívania motoristom odložilo na rok 2024.

5. Zdraženie poplatkov za ŠPZ aj vodičák

Štát si pre nás nachystal aj správy, ktoré veľmi nepotešia. Od apríla 2024 má prísť zmena na dopravných inšpektorátoch, zdražejú mnohé poplatky pre motoristov.

Pôjde najmä o výrazné zdražovanie ŠPZ – čo sa týka vydávania tabuliek EČV v bežnej podobe ako aj vybraných s nimi súvisiacich poplatkov. Samotné prihlasovanie auta do evidencie však zostane bez cenových zmien. Viac však na Slovensku zaplatíme napríklad aj za vydanie vodičského preukazu, ktoré taktiež zdražie.

Za návrhom ministerstva financií možno vidieť vysokú mieru inflácie vo všetkých odvetviach naprieč celou ekonomikou, ale zabúdať netreba ani na zvýšenú tlak na vládu, aby konsolidovala verejné financie.

Ktorá zmena na cestách vás najviac ovplyvní v roku 2024? Dajte nám vedieť v komentároch.

Foto: Polícia SR