Úrady by vám sankciu za normálnych okolností poslali, no nie vtedy, ak si uvedomíte, že ste pochybili a známku si kúpite – musíte však konať rýchlo, časové okno, v rámci ktorého sa môžete vyhnúť pokute, je značne obmedzené.

Takúto možnosť poznajú aj mnohí slovenskí vodiči, ktorí zabudnú na diaľničnú známku a dodatočne ju zaplatia do konca daného dňa, v ktorom došlo k porušeniu pravidiel. V takom prípade by vám pokuta prísť nemala. To však platí len vtedy, ak vás nezastaví polícia. Vtedy budete musieť zaplatiť pokutu a nepomôže ani výhovorka, že ste si chceli známku kúpiť do konca daného dňa. Presvedčili sa o tom na vlastnej koži už aj viacerí motoristi.

Vyššie riziko pokuty za neplatnú diaľničnú známku

Šanca zabudnúť na zaplatenie diaľničných poplatkov je často vyššia v zahraničí – napríklad pri občasnej ceste do tej-ktorej krajiny počas roka sa mnohým neoplatí kupovať si ročný diaľničný kupón. Motoristi si zvyklú voliť lacnejšiu možnosť, napríklad viacero diaľničných známok s kratšou platnosťou, no tým sa zvyšuje riziko, že na kúpu aspoň raz zabudnete.

Dobrou správou je, že napríklad aj v Maďarsku dostávajú vodiči „druhú šancu“ na nápravu spáchaného priestupku. Máte však spravidla výrazne menej času ako na Slovensku – buď si kúpite dialničnú známku do 60 minút, alebo vám radar pošle domov pozdrav v podobe sankcie.

Oplatí sa pritom zbystriť pozornosť, pokuty za neplatnú diaľničnú známku nebývajú v Maďarsku zrovna nízke. Sú známe prípady, keď pri opakovanom diaľničnom prehrešku prišla motoristom sankcia presahujúca sumu 1 000 eur! Plus si k tomu treba pripočítať poplatky pre externú firmu, ktorú maďarská strana poverila vymáhaním pokuty.

Tak či onak, za každých okolností sa oplatí zvoliť si cestu menšieho zla a zakúpiť si – hoci aj dodatočne, pokiaľ je to stále možné – dialničnú známku. Ideálnym pomocníkom bude pre mnohých jednodňová diaľničná ako najlacnejší druh známky.

V Maďarsku má stáť táto novinka 5150 forintov (v prepočte zhruba 13 eur). Na Slovensku ešte presná cena nie je známa, no nebude drahšia ako 5,4 eura a začať predávať sa má najneskôr v marci 2024 s platnosťou obmedzenou vždy na konkrétny kalendárny deň. Pre porovnanie, v Rakúsku je už jednodňová diaľničná známka dostupná za 8,6 eura.

Zdroj: thatbudapest.life