Číslo 14 % indikuje celkový počet Slovákov, ktorí v minulosti šoférovali pod vplyvom alkoholu. Skladá z dvoch kategórií respondentov: Viackrát v minulosti bolo za volantom pod vplyvom 6,2 % opýtaných. Na miesto vodiča si do auta po požití alkoholických nápojov sadlo aj 7,6 % tých respondentov, ktorí tak urobili v kritickej chvíli, a to napríklad pri súrnom prevoze blízkeho do nemocnice.

66 % Slovákov podľa prieskumu nikdy nešoférovalo v stave pod vplyvom alkoholu. 19 % respondentov odkázalo, že nemá auto, resp. nešoférujú. Jedno percento opýtaných sa rozhodlo na otázku neodpovedať.

K niekoľkonásobnému riadeniu vozidla pod vplyvom alkoholu sa dvojnásobne častejšie priznali muži. O niečo častejšie išlo o ľudí spadajúcich do vekovej kategórie 34 až 65 rokov, spravidla s nižším vzdelaním, píše agentúra SITA. Čo sa týka zastúpenia krajov, v tejto kategórii respondentov sa ocitli najmä obyvatelia Trnavského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja.

Osudná nehoda

Téma alkoholu za volantom rezonuje v spoločnosti silnejšie od tragickej nehody, pri ktorej obvinený vodič Dušan Dedeček pod vplyvom alkoholu usmrtil 5 ľudí. Stalo sa tak po tom, ako nezvládol riadenie auta v centre Bratislavy a vrazil do zastávky MHD plnej ľudí.

O riešeniach nelichotivej situácie dopravných nehôd spôsobených alkoholom diskutujú slovenskí polici, spomína sa aj zavedenie takzvaných alkoholových imobilizérov. Polícia zároveň pripravuje novinku: vodičák na bodovací systém po vzore Česka, pričom o oprávnenie prídete vtedy, keď s bodmi skončíte na nule vinou prílišného množstva dopravných priestupkov.

Zdroj: SITA