Návrat mnohých zamestnancov koncernu Volkswagen z letnej dovolenky do centrály vo Wolfsburgu bude spojený s nepríjemným prekvapením. Automobilka totiž v internej komunikácii oznámila, že po celozávodných prázdninách bude kantína v hlavnej budove bez mäsa, píše webová stránka denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung i ďalšie nemecké médiá.

Pikantný na tom všetkom je samozrejme fakt, že najpredávanejším produktom je stále „originálny komponent“ s číslo 199-398-500-A, teda spomínané párky. Tesne pred pandémiou koronavírusu, teda v roku 2019, sa ich v závodnom mäsiarstve vyrobilo sedem miliónov kusov. A k tomu si zamestnanci dali navyše i 550 ton „súčiastok“ s číslom 199-398-500-B, teda tradičný VW kečup.

jedáleň VW

Väčšina sa podriadi

Vedenie VW tvrdí, že mnohí zamestnanci chceli mať na jedálnom lístku vegetariánske a vegánske alternatívy, čo je určite v poriadku. Respektíve je v úplnom poriadku vyjsť im v ústrety a dlhé roky sa tak skutočne dialo. Existovala dokonca i vegetariánska verzia Currywurstu. Prečo sa ale teraz všetci musia podriadiť druhej strane?

Volkswagen hovorí, že „nová orientácia slúži aj otázke trvalej udržateľnosti, pretože konzumácia menšieho množstva mäsa pomáha aj životnému prostrediu“. Skrátka, je to ekologické. Mimochodom, podobný koncept zaviedla už i továreň VW v Hannoveri.

jedáleň VW

Jediným pozitívnym svetlom pre tých, ktorí sa navzdory oficiálnej firemnej politike Volkswagenu mäsa či párkov vzdať nehodlajú, bude ďalšia jedáleň, ktorá je k dispozícii na opačnej strane ulice. Otázkou ale je, dokedy. Napríklad Nemecké združenie hotelov a reštaurácií už stihlo k rozhodnutiu VW oznámiť, že „časy, keď sa k vegetariánskej kuchyni niektorí správali trochu macošsky, sú konečne preč“. To je asi chvályhodné, otázkou ale je, kto sa teraz zastane tých, ktorí sa chcú stravovať podľa svojho uváženia a dané zmeny ich budú obmedzovať.