Cenovky benzínu sa držia zhruba na rovnakej úrovni ako minulý týždeň, teda okolo 1,63 až 1,64 eura za liter. O niečo drahšia nafta sa drží v tesnom závese za benzínom na cenovke 1,64 až 1,65 eura za liter. Toto je výsledkom niekoľkotýždňového zdražovania na slovenských čerpačkách, ktoré prebiehalo aj v januári 2024.

Keď porovnáme aktuálne ceny na čerpačkách s 12. februárom, teda spred cca 2 týždňov, stále vidno nárast, no už aspoň nie v takom rýchlom tempe čo sa týka benzínu, kde sú rozdielom iba 2 centy. Nafta za dané dvojtýždňové obdobie zdražela o 5 centov.

Ceny ropy klesli. Nateraz

Zatiaľ čo analytici hovoria o očakávanej stagnácii cien na benzínkach, globálne ceny ropy klesli v piatok takmer o 3 % a zaznamenali týždenný pokles po tom, čo centrálna banka USA naznačila, že znižovanie úrokových sadzieb by sa mohlo odložiť ešte najmenej o dva mesiace.

Cena ropy Brent klesla o 2,05 amerického dolára (USD), resp. 2,5 % na 81,62 USD za barel, zatiaľ ropa West Texas Intermediate (WTI) spadla o 2,12 USD alebo 2,7 % na 76,49 USD. Brent tak za týždeň klesol o 2 % a WTI o viac ako 3 %.

Náznaky zdravého dopytu po palivách a obavy z dostatku jej ponuky na trhu by však mohli ceny vzácnej suroviny potiahnuť v najbližšom období zase raz smerom nahor, upozornila agentúra Reuters.

Zdroj: Topky.skČAPPOReuters / foto: cz.depositphotos.com