Predajné výsledky opäť prekonali trh aj napriek veľmi náročným podmienkam v Európe. Zaznamenali sme vysoký dopyt po nových modeloch. Vo výhľade na rok 2023 očakávam ďalší rast počtu predaných vozidiel aj podielu na trhu ruku v ruke s ďalším rozširovaním našej elektrifikovanej modelovej ponuky s využitím rôznych typov technológií. V prípade Toyoty bude prínosom prvý rok predaja modelov bZ4X a Corolla Cross. Spoločne s ďalšími novými produktmi s nulovými alebo nízkymi emisiami CO2 sa budeme postupne približovať k cieľom uhlíkovej neutrality pri naplňovaní emisných cieľov v rámci EÚ a Veľkej Británie,“ uviedol Matt Harrison, prezident a generálny riaditeľ Toyota Motor Europe.

Toyota Central Europe je v rámci Európy najlepšia

V minulom roku sa mimoriadne darilo zoskupeniu Toyota Central Europe. V rámci Toyota Motor Europe zoskupenie TCE zahŕňa štyri trhy – Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Skupina TCE sa stala v rámci európskeho predaja najlepšou, čo sa týka značky Toyota, a druhou najlepšou v európskom predaji značky Lexus.

Toyota v roku 2022 predala v Európe 1 030 508 áut

To je +3 % v medziročnom porovnaní. Najpredávanejšími modelmi boli Corolla, Yaris, Yaris Cross, RAV4 a C-HR so 74% podielom na celkovom predaji. K celkovému dopytu zákazníkov v uvedenom období prispeli novo uvedené modely vrátane úplne novej Toyoty Aygo X, Toyoty Corolla Cross hybrid a batériového elektromobilu bZ4X z kategórie SUV. Celkové zastúpenie elektrifikovaných modelov Toyota medziročne vzrástlo o 16 % na 677 823 predaných vozidiel (65 % celkového predaja značky).

Lexus minulý rok v Európe predal 50 467 prémiových áut

Pestrá ponuka SUV značky Lexus (RX, NX, UX, GX a LX) prispela k celkovému predaju tohto výrobcu z 89 %. Zatiaľ čo rok 2022 sprevádzali problémy s výpadkami častí dodávateľského reťazca a zastavenie vývozu do Ruska, výhľad na rok 2023 je omnoho optimistickejší vzhľadom na predstavenie novej generácie RX (už v tomto mesiaci – vrátane troch rôznych elektrifikovaných pohonov: hybridného RX 350h, plug-in hybridu RX 450h+ a vôbec prvého preplňovaného hybridu RX 500h). Ešte na jar začne Lexus dodávať prvý batériový elektromobil RZ 450e, postavený na platforme vyhradenej pre elektromobily.

zdroj: Toyota News Slovensko