Golf GTI TCR je vrcholná verzia GTI-čiek. Meno dostal po pretekárskej sérii cestovných automobilov TCR, na ktorej sa pred pár rokmi zúčastnil aj náš pretekár Maťo Homola. Oproti klasickému GTI má verzia TCR viac výkonu, nižšiu svetlú výšku, samozáverný diferenciál a špeciálne brzdové doštičky. Toto všetko a ešte mnoho ďalšieho robí z GTI TCR jeden z najrýchlejších Golfov v histórii. Ako rýchly presne?

Aby porovnali Golf s konkurenciou a s kráľom hot-hatchov Hondou Civic Type R 10G, magazín Sport Auto ho zobral na najťažší okruh sveta, Nürburgring. Za volant sa posadil testovací jazdec Christian Gebhardt a GTI TCR na „Zelenom pekle“ prevetral

Rýchlejšie bolo aj GTI Clubsport S. Rozhodovať mohla aj kvalita jazdca

Výsledný čas, 8:04.92 môžeme považovať za sklamanie. Od spomínaného Type R (7:43.8) dostal cez 20 sekúnd a aj keď je označovaný za kráľa hot-hatchov, na Nürburgring jazdila ešte rýchlejšia predokolka. Renault Mégane RS Trophy-R 2019 drží rekord s časom 7:40.1. Rýchlejšie ako Golf GTI TCR boli aj VW Golf GTI Clubsport S (7:47.19), Honda Civic Type R 9G (7:50.63), Renault Megane R.S. 275 Trophy-R (7:54.4) či dokonca aj Seat Leon Cupra (7:58.4).   

Výsledný čas samozrejme nemôžeme brať smrteľne vážne, keďže iná osoba by bola s GTI TCR možno omnoho rýchlejšia. Bolo by zaujímavé vidieť porovnanie na rovnakých pneumatikách a s rovnakým jazdcom. 20 sekúnd je však dosť.

Pozrite sa aký je VW Golf GTI TCR podľa nás:

Zdroj: motor1.com