Podľa plánu Zoom Zoom 2030 príde Mazda s elektromobilom už v priebehu budúceho roka. Zatiaľ o aute veľa nevieme, ale Brink potvrdil, že jednou z možností bude rotačný motor na palube, ktorý bude mať úlohu generátora na predĺženie dojazdu. „Hoci to nie je nutné, pretože priemerný zákazník najazdí denne asi 60 km do práce a naspäť domov,“ vysvetľuje Brink. „Rotačný motor má zákazníkov zbaviť akýchkoľvek obáv,“ dodal.

Wankel sa vráti už v 2019, ale v inej podobe ako by sme chceli

Patentový nákres rotačného motora ako generátora na predĺženie dojazdu

Pôjde o jednorotorový motor bez prepĺňania, ktorý bude fungovať len ako generátor. Konštruktéri ho umiestnili veľmi nízko, aby zbytočne nezvyšovali ťažisko. Wankel bude veľmi kompaktný. Hovoria, že veľkosť môžeme porovnať so škatuľou od topánok. Prakticky nemá vibrácie, a tak vodič ani nepostrehne, kedy sa naštartuje.

Elektromobilita sa síce dostáva do popredia, Mazda však stále verí v potenciál spaľovacích motorov. „V očiach Mazdy je spaľovací motor ďaleko od toho aby sme ho odpísali,“ hovorí Brink. „Ešte aj o 15 či 25 rokov zostanú spaľovacie motory dôležitou časťou auta, pretože hybridy i plug-in hybridy ich používajú.“

zdroj a foto: autospeed.com