Celá myšlienka firmy Zooz Power je postavená na tom, že ukladanie energie vo forme elektrochemického potenciálu, teda prostredníctvom napríklad lítiovo-iónových akumulátorov, časom degraduje a samotná baterka stráca kapacitu. Články je tým pádom nutné meniť a to stojí nemalé peniaze. Namiesto toho Izraelčania navrhli systém ukladajúci kinetickú energiu starým dobrým mechanickým zotrvačníkom.

Svojmu zariadeniu dali pomerne neprekvapivé meno Kinetic Power Booster a celkom odvážne tvrdia, že týmto riešením dokážu prekonať obmedzenia siete aj na miestach, kde by nemohli byť postavené klasické vysokorýchlostné nabíjačky. A navyše presviedčajú, že ich systém emituje na každú dodanú kilowatthodinu až 23-krát menej emisií oxidu uhličitého v porovnaní s tradičnými chemickými akumulátormi.

Ako životaschopná je ich vízia, môžeme v tejto chvíli len hádať, Zooz Power ale hovorí, že sú pripravení nabíjať autá vysokým výkonom skoro kdekoľvek a navyše jedno ich zariadenie je schopné zvládnuť až 200 tisíc nabíjacích cyklov, čo je podľa ich výpočtov ekvivalent približne 15-ročnej prevádzky.

Z prierezu je vidieť, že jedna „schránka“ obsahuje hneď niekoľko mechanických zotrvačníkov spojených (logicky) s generátormi a v jednom z ich propagačných videí je vidieť, že individuálna samostatná jednotka by mala mať výkon 100 kW. Aké je ale minimálne potrebné napájanie, koľko kinetickej energie v kilowatthodinách takéto zariadenie naakumuluje a ďalšie detaily, Zooz Power už neuvádza. Nedokážeme preto ani odhadnúť, koľko vozidiel dokáže rýchlym nabíjaním denne obslúžiť pri danom (menšom) príkone elektrickej siete, ani ako dlho trvá také „nabíjanie“ zotrvačníkov.

Izraelčania v tejto chvíli neostali len v ideovej rovine, ale minimálne jedno funkčné zariadenie už postavili na viedenskom letisku. Netušíme, či je hlučné alebo dostatočne tiché, aby jeho zvuk zanikal v okolitom ruchu – predpokladáme totiž, že zotrvačníky (aj keď sú uložené v ložiskách) nebudú ako myška. V každom prípade Zooz Power uvádza, že ich Kinetic Power Booster ponúka nabíjanie výkonom 75 kW bez nutnosti robiť upgrade lokálnej infraštruktúry.

Čo to presne znamená, respektíve aký je výkon elektrickej siete na tomto konkrétnom mieste, firma neuvádza, kdesi v jej propagačných materiáloch sa ale dá dohľadať informácia o tom, že ich Booster „zvyšuje výkon elektrickej siete až trojnásobne“. To by znamenalo, že za normálnych okolností by na tomto mieste mohol byť klasický wallbox s výkonom cirka 22-25 kW.

Mimochodom, Zooz Power nie je jediný, kto takúto technológiu prináša na trh. Prakticky rovnaký systém predviedla i britská spoločnosť Levistor, ktorá so zotrvačníkmi, respektíve ukladaním mechanickej energie experimentuje už niekoľko rokov a má k dispozícii funkčné prototypy.

zdroj: ZoozPower