Ponuka elektromotorov je dnes skutočne menšia, teda ak to porovnáme so spaľovacími agregátmi. Rôzny pohon sa väčšinou rieši len pridaním ďalšieho elektromotora na druhú nápravu. Automobilky sa snažia znižovať náklady a použitie rovnakých typov elektromotorov naprieč rôznymi značkami je preto bežné.

Nový elektrický pohon od VW by mal priniesť lepšie parametre a tiež vyšší výkon. Celý systémový prvok sa nazýva APP550 a primárne bude poháňať kolesá zadnej nápravy. Do konca roka by mala automobilka predstaviť prvý sériový model s touto technikou, konkrétne s výkonom 210 kW (286 koní), a my predpokladáme, že pôjde o Volkswagen ID.7.

Do 550 Nm

Nový motor je určený pre modulárnu platformu MEB, respektíve novšiu verziu MEB+, na ktorej stojí už množstvo koncernových modelov. Vďaka vylepšeniam statora s vyšším počtom vynutí a väčším prierezom drôtu sa konštruktérom podarilo zvýšiť aj krútiaci moment, ten bude podľa prevodového pomeru na výstupe ponúkať 550 Nm.

V rotore nájdete silnejší permanentný magnet, upravený bol tiež menič a tepelný manažment. Ten je vylepšený a nepotrebuje elektrické olejové čerpadlo, systém je schopný sa chladiť bez neho pomocou ozubených kolies a špeciálne tvarovaných komponentov. Napríklad vonkajšia strana statora bude stále chladená vodou s vlastným okruhom. Celý pohonný systém budú vyrábať v nemeckom závode v Kasseli, kde elektromotory a ich prevodovky vyvíjajú už 15 rokov.

Zdroj: VW