Deutsche Umwelthilfe neuspelo s klimatickou žalobou proti BMW ani v ďalšom dovolaní na súde vyššieho stupňa. V priebehu včerajšieho dňa ju mníchovský vrchný krajinský súd zamietol ako nedôvodnú.

DUH chcelo svojim novým podaním opäť dosiahnuť to isté. Aby BMW prestalo vyrábať benzínové i vznetové pohonné jednotky už od roku 2030. Vrchný súd však mal k tomuto prípadu pomerne jasné stanovisko. Bavorská automobilka „predáva svoje vozidlá v rámci zákona a neporušuje platné právne predpisy ani zákony“.

Dodržiava zákony

Z judikatúry nemeckého Spolkového ústavného súdu k zákonu o ochrane klímy nevyplýva, že by súčasná legislatíva dostatočne nechránila základné práva s ohľadom na dôsledky klimatických zmien. A BMW „tieto zákony dodržiava“.

DUH sa však s týmto výsledkom nehodlá zmieriť. Šéf Deutsche Umwelthilfe, Jürgen Resch, okamžite oznámil, že podá odvolanie na Spolkový súdny dvor.

Len pripomíname, že nátlaková ekologická organizácia spoločne s Greenpeace neuspeli v podobných žalobách proti koncernom Volkswagen, Mercedes či ropným a plynárenským spoločnostiam na iných súdoch.

BMW naopak považuje túto vec za uzatvorenú a dodalo, že bude aj naďalej dodržiavať platné zákony o ochrane klímy schválené v rámci legitímneho demokratického procesu.

zdroj: BMW, Automobilwoche